UTE testar: Kök för uteliv och äventyr

Uteköket ger friheten att koka vatten och laga mat i naturen – och i ett nödläge i vardagen kan det vara din räddning. I detta test granskar vi kök som drivs med gas, sprit och ved. Detta test publicerades i Utemagasinet nr 6, 2021.

Av: Erika Enequist & Lena Hedman, Foto: Sofie Lantto

Lägerelden skänker oss värme och trygghet. Den är en plats för ensamhet och även för att dela upplevelser i tystnad eller livfullt berättande. Även om uteköket bara är en eld i miniatyr förser det oss med varmvatten, matlagningsmöjligheter och ett mått av den där värmen. Pysslet är mysigt – att skruva ihop delarna, tända upp och lyssna till lågornas sus. Höra vattnets puttrande, smörklickens fräsande.

För att platsa som utekök behöver det vara bärbart, med en så låg vikt som möjligt. Den lättaste brännaren i testet har Jetboil Stash, en toppmonterad modell av titan som väger 59 gram (bränsle och liten kastrull tillkommer). Testets tyngsta gasbrännare, 260 gram, har rejäla spindelköket Primus Gravity III. Stabilt markplacerad på fyra ben med slang till tuben klarar den stora kastruller.

Trangias klassiska spritkök fixar också matlagning till flera och köps i kit med kastruller och vindskydd. Det väger en hel del med sin kraftiga konstruktion. Även de vedeldade köken är tunga och otympliga, eftersom pinnar ska rymmas inuti – men du slipper bära med dig bränsle.

De testade köken drivs med gas, sprit eller ved. Några är flexibla – Primus gaskök kan till exempel kompletteras med ett kit för flytande bränslen, och Trangias spritkök kan användas med gasbrännare.

VÄLJ EFTER ANVÄNDNING
När du ska välja kök gäller det först och främst att fundera på hur det ska användas. För enbart vattenkokning fungerar de lättaste gasköken, minsta spritköket och Kelly Kettle utmärkt. Går du i karga miljöer där det är svårt att hitta pinnar? Välj bort de vedeldade modellerna. På långtur där batterier behöver laddas kan tekniska miraklet Biolite Campstove vara utmärkt.

För vinterturer är spindelköken från Optimus och MSR extra bra, då tuben kan vändas upp och ner för att gasen lättare ska rinna vid kyla. Tillräckligt hög effekt i några minusgrader ger även det lätta och toppmonterade Soto-köket, tack vare inbyggd regulator. Trangias spritkök kan kompletteras med vintertillsats.

För att få full koll på vad din köksutrustning kommer att väga, kan du räkna med att det går 25–50 gram gas per person och dag. Gasåtgången varierar med effekten på köket, lufttemperatur, vind, höjd, om du kör på full låga eller sparlåga, och om du bara kokar vatten eller brassar käk. Notera också att en tom gasbehållare väger cirka 100 gram.

Neråt hälften så lång koktid ger en kastrull med värmeväxlare, en veckad metallkonstruktion under bottnen. Ett kök med inbyggd regulator ser till att köket förses med ett jämnt tryck av gas ner till några minusgrader. Gasfabrikaten skiljer också i effekt och har olika gasblandningar för olika utetemperaturer.

Spritkök eldas med t-röd, med högre effekt, eller tenol som sotar mindre. Ett miljövänligt och förnybart bränsle. Trangia anger att det går en liter rödsprit för två personer per sommarvecka på tur. En bränsleflaska på en liter väger ungefär 150 gram.

För att spara på bränslet gäller samma knep oavsett sort: Ställ köket i lä, använd vindskydd och lock. Med Trangias större spritkök följer rejäla vindskydd, och detsamma gäller för flera av gasmodellerna – köp gärna till om det saknas.

KLASSIKER OCH NYHETER
Två av testköken eldas med ved eller förnybar biomassa i form av pinnar, kottar, bark och annat du hittar i naturen. Lätta pellets kan också köpas och packas med. Kelly Kettle har en skorstensformad kanna där vattnet hälls. Biolite-köket är mer svåreldat, lite övning krävs. Den batteridrivna fläkten ger bra syresättning och fart. Medan vattnet kokar genererar värmen också ström till batteriet, som kan ladda mobiltelefonen eller driva en ledlampa. Fantastiskt.

I testet finns tre beprövade gaskök av spindelmodell som står stabilt direkt på marken för matlagning till flera. Köken har slang till tuben och bekväm reglering av lågan en bit från brännaren. Jämfört med brännarna som monteras ovanpå gastuberna får spindelköken bättre lä av vindskydden men är också tyngre.

Av tre toppmonterade kök är Urbergs kompakta modell prisvärd, med rejäl kastrull. Inte snabbast men lättskött och vindskyddat. Testets stora nyhet är Jetboil som går ifrån inbyggda kök med modellen Stash som har en öppen konstruktion. Vi är smått förälskade då detta kök är snyggt, gediget och otroligt lättpackat – men kostar en del.

Smäktande fiolmusik hördes även när vi eldade det lätta japanska köket Soto Windmaster, som gör skäl för sitt namn. Det kan köras i minusgrader och med större kastruller.

TOPPMONTERADE GASKÖK

Kök som skruvas direkt på gastuben är lätta och användarvänliga. Bäst när bara vatten ska kokas.

JETBOIL STASH

Pris 1 900 kronor (inkl. kastrull)
Vikt 203 gram (varav kastrull 144 gram)
Bränsle Gas
Piezotändare Nej
Effekt 1 320 watt
Koktid 2 minuter, 30 sekunder (0,5 liter)
Packmått 11 x 13 centimeter
Köpinfo jetboil.com

Användning
Nytt och lätt gaskök som är en av favoriterna på lättpackade turer. Passar för 1–2 personer och vattenkok för frystorkad påsmat. Reglerbar låga fixar även enklare matlagning i mindre skala. Även liten gastub får plats i kastrullen.

Beskrivning
Lätt, toppmonterat gaskök där brännaren sätts direkt på tuben. Stödben medföljer för att stabilisera gastuben. Brännaren är i titan och har en diameter på fyra centimeter. På brännaren sitter tre tandade armar som viks ut vid användning. Armarna har urgröpning för kastrullen så att den står stadigare. Kastrullen är i hårdanodiserad aluminium och har tydliga markeringar, där 0,8 liter är max att koka. Värmeväxlare med veckad metallring under kastrullen ökar effekten. Kärlet har vikbart handtag belagt med hård plast och plastlock med hällpip. Packpåse ingår för brännaren, som packas i kastrullen med gastub och stödben. Kaffepress kan köpas till.

Kommentar
Snyggt, lätt och gediget kök som vi blir förälskade i! Nya Stash från amerikanska Jetboil väljer vi på turer med liten ryggsäck. Köket passar bra vid vattenkok för frystorkad påsmat. Fina fördelar med detta kök är: den lätta brännaren med stadiga armar, kärlets värmeväxlare som snabbar på koktiden och det greppvänliga handtaget. Köket är dessutom lättpackat och tuben hålls fast av locket så det blir inget skrammel i ryggsäcken. En nackdel är det höga priset. Koktiden är rätt snabb med 2,5 minuter för en halvliter. Bäst är att använda det lilla mirakelkärlet med värmeväxlare – med större kastruller fungerar köket sämre. Stash är helt enkelt ett litet lättburet kök för mindre vattenkok. En skillnad mot Jetboils övriga kompakta gaskök är att Stash är mer öppet mellan kastrull och gastub. Det blir därför lättare, men också mer vindkänsligt – så ett tips är att köpa till ett vindskydd.

SOTO WINDMASTER

Pris 900 kronor (bara brännare)
Vikt 85 gram (bara brännare)
Bränsle Gas
Piezotändare Ja
Effekt 3 260 watt
Koktid 2 minuter, 30 sekunder (0,5 liter)
Packmått 4,7 x 7,7 x 4,4 centimeter (bara brännare)
Köpinfo sotooutdoors.com

Användning
Gaskök som är lätt nog för snabba soloturer, men också kraftfullt nog för matlagning till flera. Fungerar med både små kokkärl och tvåliterskastrull. Designen är vindtålig och ger konstant gastryck ner till minus fem grader, liksom på höjd.

Beskrivning
Brännaren i rostfritt stål skruvas direkt på gastuben. Det tandade kastrullstödet med fyra ben vecklas ut (det är löstagbart, tack vare en liten fjäder, och kan bytas mot ett trebent som är lättare). Brännarhuvudets diameter är 4,7 centimeter, det är djupt och skålformat för att skydda lågan mot vindar. Brännaren har en regulator som ser till att effekten är densamma även på hög höjd och i temperaturer ner till fem minus. Kan användas i ännu kalllare temperaturer med vintergas. Piezotändaren har en skyddad placering mot mitten av brännaren och har platt metallremsa istället för rund, för att göra den driftsäker. Packpåse ingår.

Kommentar
Japanska Soto Windmaster är en fin favorit, på lättpackad solotur såväl som par- eller familjeturen då det ska lagas mat. Det fungerar även på hög höjd och i vintertemperaturer. I dessa 87 gram finns förfinad teknik: Konkavt och djupt brännarhuvud som skyddar mot vinden. Regulator som gör att effekten blir densamma även på hög höjd och i ner till fem minusgrader. Piezotändaren är snyggt skyddad och därmed pålitlig. Koktiderna är snabba och köket enkelt att hantera. På ett par minuter har du monterat det, dragit på gasen, tänt med inbyggda tändaren – och en liter kokar på fyra minuter. I koktestet användes en planbottnad kastrull, koktiden med värmeväxlare borde hamna under 2 minuter för en halvliter. Kastrullstöden klarar även större kastruller, så det är inga problem att laga mat. Se upp med smala kokkärl, då behöver lågan dras ner för att inte riskera att lågorna letar sig upp till locket och smälter dess kanter.

URBERG ROGEN POWER STOVE

Pris 596 kronor (inkl. kastrull).
Vikt 501 gram (varav kastrull 314 gram)
Bränsle Gas
Piezotändare Ja
Effekt 2 200 watt
Koktid 2 minuter, 50 sekunder (0,5 liter)
Packmått 13,3 x 20,5 centimeter
Köpinfo outnorth.se

Användning
Vindskyddat gaskök med kompakt konstruktion och kastrull som rymmer en liter. Passar fint för ett par personer som kokar vatten för påsmat. Reglerbar låga gör att även enklare matlagning fungerar. Inte det snabbaste, men bra pris!

Beskrivning
Kompakt kök där brännaren monteras direkt på gastuben. Brännaren har en diameter på fyra centimeter och är nertill inbyggd i hård plast. Piezotändare finns. Kastrullen är i hårdanodiserad aluminium och har värmeväxlare med veckad metall undertill, som ger högre effekt. Tydliga markeringar finns för halvliter och liter. Kärlet rymmer något mer, men lämpligt att koka är max en liter. Kastrullen är isolerad på utsidan med kraftig syntetväv som är mjuk och snabbtorkande. Väven medverkar till att hålla värmen på vatten och mat. Det finns också ett vikbart handtag belagt med hård plast. Plastlocket har handkläpp av silikon och det finns en liten hällpip. Stöd för gastub och förvaringspåse ingår.

Kommentar
Ett lättskött och rejält kök från svenska Urberg. Vi gillar att kastrullen rymmer en liter och är isolerad på utsidan för att minska
värmeförlust och mängden gas. Dessutom är väven snygg med höjdkurvor. Koktiden är strax under tre minuter för en halvliter och en liter tar cirka 5,5 minuter. Inte så snabbt, men okej med tanke på priset. Det inbyggda köket är vindtåligt, men den rejäla konstruktionen väger en del. Det är lätt att handskas med kärlet tack vare det vikbara och kraftiga handtaget. Piezo-knappen fungerar utmärkt och gör det lätt att tända. Bra att förvaringspåse ingår och att 230 gram gastub kan packas i kärlet. Gasens plastlock ryms dock inte om brännaren också ska in – det är rätt trångt och trixigt att få plats med allt, men det går.

STABILA SPINDELKÖK

Gaskök som står på egna ben direkt på marken klarar större kastruller och därmed mat för flera.

OPTIMUS VEGA

Pris 840 kronor (+ kastrull Terra Xpress HE, 500 kronor)
Vikt 186 gram (+ kastrull 297 gram)
Bränsle Gas
Piezotändare Nej
Effekt 2 600 watt
Koktid 1 minut, 50 sekunder (0,5 liter)
Packmått 13 x 7 x 6,5 centimeter (bara brännaren)
Köpinfo optimusstoves.com

Användning
Effektivt, lågt och relativt lätt fyrasäsongers spindelkök som går bra att laga mat på till flera. Genom att vända gasbehållaren upp och ner ökar effekten och köket fungerar även med flytande gas vintertid. Bra vindskydd ingår.

Beskrivning
Svenska Optimus Vega är ett spindelkök i rostfritt stål och aluminium. Det står på tre utfällbara ben som är kombinerade kastrullstöd med taggar som
halkskydd. Brännarhuvudet är 4,5 centimeter i diameter och bränsleslangen drygt 30 centimeter lång (förvärmningsslang finns). Slangänden vid tuben har metallben för att gastuben ska kunna ställas upp och ner efter tändning, vilket ger högre gastryck plus möjligheten att elda med flytande gas i minusgrader. Viktigt är att alltid tända köket med gastuben på rätt köl. Vindskydd och packpåse ingår. Kastrullen Terra Xpress HE, som vi testat tillsammans med brännaren, är av aluminium med nonstickbeläggning och rymmer 1,75 liter. Dess värmeväxlare ökar effekten avsevärt. Genomskinligt lock med silfunktion och nätpåse ingår.

Kommentar
Klassikern Optimus Vega är ett lätt allroundkök för allt från solotill familjeturer året runt. Hanteringen är enkel och köket står stabilt och lågt på backen med en brännarhöjd på 6,5 centimeter. Det funkar med kärl på upp till 25 centimeter och vindskyddet har två lägen för olika stora kärl. Brinntiden anges vara upp till 160 minuter med en 230-grams gastub på full effekt. Koktiden är kort och bra även på lågeffektnivå, 4 minuter och 30 sekunder för en liter. Pietzotändare saknas så annan tändare behöver packas med. Praktiskt med de fasta benen så gastuben kan användas upp- och nervänd för högre effekt eller vinterbruk. Kastrullen Terra XPress säljs separat, den har värmeväxlare som förkortar koktiden avsevärt. Skillnaden mot en platt kastrull är slående. Samtliga gaskök, utom dem med egen tillhörande kastrull, testades med detta kärl.

MSR WINDPRO II

Pris 1 200 kronor (kastrull ingår ej)
Vikt 191 gram (brännaren)
Bränsle Gas
Piezotändare Nej
Effekt 2 931 watt
Koktid 1 minut, 55 sekunder (0,5 liter)
Packmått 9 x 13 centimeter (bara brännaren)
Köpinfo msrgear.com

Användning
Pålitligt och stadigt spindelkök som har brännaren på marken. Fungerar fint även med större kärl vid matlagning för flera personer. Tuben kan vändas upp och ner, vilket ger bättre effekt kallare årstider. Bra att vindskydd ingår.

Beskrivning
Från amerikanska MSR kommer spindelköket Windpro som finns i version två. Brännaren i mässsing och rostfritt stål placeras på marken. Stort brännarhuvud på sju centimeter. Det finns tre vikbara stöd med markfötter, och tandade armar upptill där kastrullen placeras. Från brännaren går en väl tilltagen förvärmningsslinga till gastuben. Ett medföljande stativ i plast gör att gastuben kan vändas, så att gasen rinner lättare även vintertid – det är även bra vid lägre bränsletillgång. I köpet ingår packpåse i nylon, vindskydd och reflektor i tunnare aluminium plus verktyg för fix med brännaren. Kastrull får köpas till och köket klarar kärl upp till 25 centimeter i diameter. Angiven brinntid är 70 minuter för 227 gram gastub.

Kommentar
Stabilt och gediget spindelkök som upplevs pålitligt. Vi gillar att brännaren är lättplacerad på marken med kraftiga stöd. En flexibel modell som klarar större kastruller med matlagning för flera. Kärlen står stadigt på de tre tandade armarna. Fasade kanter på brännaren och låg placering gör köket vindskyddat och bränsleeffektivt. Bra också att det ingår vindskydd och reflektor i lättpackad aluminium. Samtliga spindelkök testades med Optimus kärl som har värmeväxlare, vilket ger ökad effekt. MSR-brännaren kokar en halvliter snabbt på knappt två minuter. För en liter tar det 3,5 minuter, vilket är bra. MSR Windpro II är en vettig och driftsäker investering. Att reglering av lågan sitter en bit från brännaren är bekvämt och tryggt. Smart också att tuben kan vändas för bättre effekt vintertid. En nackdel är det högre priset.

PRIMUS GRAVITY III

Pris 900 kronor
Vikt 251 gram (brännaren)
Bränsle Gas
Piezotändare Ja, lös
Effekt 3 000 watt
Koktid 2 minuter (0,5 liter)
Packmått 15 x 11 x 5 centimeter (bara brännaren)
Köpinfo primus.se

Användning
Stabilt spindelkök med stor brännare, som medger matlagning med större kärl och därmed till flera personer. En värmeslinga förvärmer gasen, vilket gör att köket fungerar även i minusgrader. Vindskydd och reflektor ingår.

Beskrivning
Den tredje versionen av svenska spindelköket Gravity från Primus står stadigt på fyra vikbara ben, och kastrullen ställs på fyra taggiga hållare. Köket är i rostfritt stål, mässing och aluminium. Brännarhuvudet har 6,8 centimeters diameter och är fem centimeter på höjden. Slangen är tre decimeter lång och närmast brännaren går en förvärmningsslinga som värmer gasen före förbränning. Det ingår vindskydd och värmereflektor i aluminium att ställa på marken, kraftig packpåse och separat piezotändare med insexnyckel för fix med köket. Brinntid enligt tillverkaren är 70 minuter på 230 gram gasbehållare. Gravity Multifuel Kit kan köpas till för att köket ska kunna eldas med flytande bränsle i midvintertemperaturer.

Kommentar
Detta välbeprövade spindelkök är härligt stabilt och rejält med sin låga konstruktion. Kastrullbenen är max 6,5 centimeter ovanför marken, och tack vare taggarna står även en tvåliterskastrull stadigt. Den breda brännaren, det medföljande vindskyddet och reflektorn ger god effekt. Värmeslingan genom brännaren förvärmer gasen och höjer också effekten och möjliggör eldning av gas i minusgrader. Lågan är lätt att reglera eftersom tuben står en bit ifrån brännaren. En liter vatten kokar på tre och en halv minut. Gravity III är väl tungt på en solotur, men med en kompis, familjen eller flera kompisar är det helt rätt. Särskilt på turer där det ska lagas riktig mat och det riskerar att bli kalla temperaturer. På midvintertur rekommenderar vi Gravity Multifuel Kit som gör Gravity III kompatibelt med flytande bränslen.

VED- OCH SPRITKÖK

Bäst för miljön är kök som går på förnyelsebara bränslen. De fungerar bra i vissa sammanhang.

TRANGIA 25-3 HA
Pris 1 000 kronor (inkl. 2 kastruller)
Vikt 825 gram (varav 2 kastruller, 354 gram)
Bränsle Tenol, t-röd
Piezotändare Nej
Effekt 1 000 watt
Koktid 6 minuter, 30 sekunder (0,5 liter)
Packmått 10,5 x 22 centimeter
Köpinfo trangia.se

Användning
Rejält och klassiskt spritkök som klarar matlagning för flera personer. Bra familjekök som är lättskött. Det väger en del, men i vikten ingår två kastruller, lock och rejäla vindskydd. Lång koktid – köp till en gasbrännare för högre effekt.

Beskrivning
Anrika spritköket sätts ihop med två kraftiga vindskydd. I det nedre finns hål för brännaren och det övre har hängfäste för kastrullen. Hela köket är i hårdanodiserad aluminium. Kastrullerna rymmer 1,5 och 1,75 liter och lock/stekpanna har nonstickbeläggning. Brännarens öppning är fem centimeter och lågan regleras med en metallring som har täckplatta. Även en tång följer med. Allt packas i en enhet och fästs ihop med en packrem. Med bränslet finns en spillrisk och maten smakar inte gott med sprit i. Köp en spillsäker bränsleflaska med säkerhetskork. Kök i vanlig aluminium väger något mer och kostar lite mindre. Vintertillsats finns med reflekterande tallrik och förvärmare.

Kommentar
Pålitligt, stabilt och prisvärt är Trangiaköket, som fyller 70 i år. I jämtländska Trångsviken finns ny butik och museum för den som vill ha sig en dos kökshistoria. Testköket är enkelt att hantera och klarar matlagning för flera. Bra med två kastruller – och köp gärna till en kaffepanna! Köket har kraftiga vindskydd som står pall för blåsiga dagar. Den hårdanodiserade legeringen är starkare, lättare och snyggare än vanlig aluminium. Stort plus också för att bränslena är förnyelsebara och miljövänliga – men kärlen kan bli lite sotiga. Det tar lång tid att koka en liter vatten, drygt tio minuter med t-röd i sommartemperatur. Att reglera lågan med metallringen är inte det smidigaste. Även svårt att beräkna mängden sprit, men man lär sig efter hand. Viktigt att brännaren svalnar innan mer bränsle fylls på. För snabbare koktid, välj Trangias gasbrännare – den fungerar utmärkt.

BIOLITE CAMPSTOVE 2

Pris 2 500 kronor (varav kastrull 625 kronor)
Vikt 1 500 gram (varav kastrull 560 gram)
Bränsle Ved, pinnar, kottar
Piezotändare Nej
Effekt 4 watt
Koktid 8 minuter (0,5 liter)
Packmått 13 x 20 centimeter (kök + powerpack)
Köpinfo roswi.se

Användning
Det här är inte bara ett kök, utan även en generator som omvandlar värmen till energi. Utöver brännare ingår batteriladdare, fläkt och ledlampa. Hög vikt och skrymmande – bränslet plockar du å andra sidan i skogen.

Beskrivning
Köket har två delar: en vedbrännare på tre ben och en orange kombinerad fläkt, termoelektrisk generator och batteri. Dessa säkras i varandra när stödbenen fälls ut. Lättantändliga bitar av bark och pinnar läggs i brännarens botten och tänds, varefter elden matas med allt grövre pinnar. Fläkten med fyra lägen slås på manuellt (eller automatiskt efter tio sekunder) för effektivare förbränning och mindre rök. Kastrullen är på 1,5 liter med piplock i plast och silikonfäste – den placeras ovanpå brännaren, med handtagen vridna mot den orangea delen. En display visar fläkthastighet, batterinivå och värme. Batteriet är på 3 200 mAh, det finns en USB A-utgång och en Micro USB-ingång. Generatorn packas i brännaren.

Kommentar
Biolite försåg i fjol 1,4 miljoner människor i 23 länder i Afrika och Asien med energi. Campstove är en bärbar variant av samma fantastiska teknik, som eldas med miljövänligt bränsle som pinnar eller pellets. Detta är ett kök för turer i miljöer där det är gott om bränsle, och inte på en lättpackad tur i karga fjäll. Du ska gilla att pyssla med vedsamlande och eldning. Det tar drygt två timmar att ladda ett dött mobilbatteri. Under tiden ska elden matas, och fläkten som förser elden med syre brummar – vilket är effektivt men störande. Eldandet kräver övning och det är viktigt att det brinner ordentligt innan kokningen startar.
Tips: packa med torrt bränsle att starta elden med, särskilt i regnväder. Tillverkaren anger en koktid på fyra minuter för en liter vatten – en halvliter tog oss åtta minuter att koka i sju graders temperatur. Smart att allt packas i brännaren.

KELLY KETTLE TREKKER KIT

Pris 900 kronor
Vikt 1 170 gram (varav kastrullset 490 gram)
Bränsle Bark, pinnar, gräs, kottar
Piezotändare Nej
Effekt Ingen uppgift
Koktid 3 minuter (0,5 liter)
Packmått 26 x 15 centimeter
Köpinfo kellykettle.com

Användning
Vedeldat uteök är smart för dig som vill elda förnyelsebart. I miljöer där bränsle kan hittas slipper du bära på bränslet. Om du bara ska koka vatten är det en hyfsat lätt vikt att bära på.

Beskrivning
Kelly Kettle Trekker är ett vedeldat kök tillverkat av aluminium och rostfritt stål. Elden tänds upp i en skålformad underdel med ventileringshål. Ovandelen är själva kannan, konstruerad som en ihålig skorsten med en hålformad pip där vattnet hälls i och ur. Kannan ställs ovanpå underdelen och bränsle kan matas in genom skorstenen. Grön kork med vissla varslar om när vattnet kokar. Det tillhörande Trekker-kitet är nytt för i år, allt i rostfritt stål: grill, 0,45-liters kastrull, stekpanna, handtag, mugg med lock och stödben som kan ställas på underdelen med eld. Gummihylsa som skyddar läpparna om man dricker ur ett varmt kärl ingår också. Kastrullen kan även användas ovanpå kannan medan vattnet kokar.

Kommentar
Vi gillar Kelly Kettle eftersom den är mysig, pålitlig och miljövänlig. Det går också rätt snabbt att göra upp eld. Den startas i underredet, när elden tagit sig ställs ovandelen dit och dess skorsten ger rejält drag i elden. Även i frisk vind brinner den effektivt och vi kokade en halvliter vatten på tre–fyra minuter i tre minusgrader. Öppningen försluts med en grön plastkork med visselpipa, den tas ut under kokning men visslan varnar om man glömt
det. Kannan med det heta vattnet ska lyftas av med handtaget i 90 graders vinkel.Kelly Kettle Trekker fungerar på turer med en till två personer, i miljöer där det finns gott om bränsle och då packningen får svälla ut. Det nya kitet gör det möjligt att laga mat och grilla, vilket fungerar riktigt bra. Om bara vatten ska kokas kan enbart Trekkern tas med, som väger 680 gram.