Ute testar: Ryggsäckar för tält- och stugtur 

På vandring mellan stugor eller med lätt tältpackning ska allt du behöver pulas ner i ryggsäcken. Vi har synat tolv modeller som rymmer 55–65 liter packning, där hälften väger mer och hälften mindre än 1,7 kilo. 

Av Erika Enequist & Lena Hedman Foto Sofie Lantto

SÅ GICK TESTET TILL: Samtliga ryggsäckar har testats vid -vandring och skidåkning med lätt (5–9 kilo), medeltung (10–14 kilo) och tung packning (över 15 kilo). Som regel fungerar lätta säckar bra med lättare packning, medan tunga säckar kan lastas tyngre – ofta tack vare ett mer rejält bärsystem som fördelar vikten. Vårt test visar dock att även den lättaste säcken tål åtminstone en medeltung packning, medan några tyngre säckar med veka bärsystem bara klarar lättare packning. Vi har vägt säckarna (regnskydd som -ingår inkluderas i vikten, cirka 100 gram) och priserna är de lägsta vi hittat i nät-handeln.
    Om inte annat anges så har de testade säckarna bärhandtag, justerbar bröstrem, topp- och sidstramare samt 1–2 kompressionsremmar per sida. Toppöppningar har snölås med två dragskojusteringar, inuti säcken finns vätskefack och avdelare till bottenfack som är öppningsbart. 

De tyngsta prylarna packas närmast ­ryggen: tält, mat och dryck. Maten som ska ätas under dagen ska vara lätt att nå i topplocket eller högst upp. Första­ hjälpen platsar i topplocket medan snacks och mobilen hamnar i höftbältesfickan. Många val görs när ryggsäcken packas. Och just dina val, hur du vill ha det, påverkar vilken typ av ryggsäck du behöver. Gillar du att packa lätt kan du klara dig med en lättare säck i många sammanhang, medan längre vinterturer – med bränsle och mat för många dagar, liksom varmare sovsäck och kläder – kräver en stadigare modell. I detta test delar vi in ryggsäckarna i en lättare och en tyngre klass, där brytpunkten är satt vid 1,7 kilo. Testets mesta lättviktare väger in på 1 kilo medan den tyngsta säcken väger nära 2,8 kilo. Mer intressant än vikten i sig är hur mycket ryggsäck du får för angiven vikt.

Passformen är a och o
Du som behöver införskaffa en ny ryggsäck – kanske­ din första – har många detaljer och variabler att ta hänsyn till. Först kommer passformen. Du behöver ett bärsystem som passar din rygglängd och ditt omfång för att tyngdöverföringen ska fungera. Ryggsäckens bärsystem ska överföra tyngden till höfterna via höftbältet och bara en mindre del till axlarna via axelremmarna. Fördelningen reglerar du genom att justera axelremmarnas längd. När axlarna blir trötta kan du förlänga axelremmarna så mer vikt hamnar på höften. Bärsystemet stagas ofta upp med lätta alu­miniumprofiler i ryggdelen. Det kan vara rör eller skenor, men också plastplattor eller andra styva material. Detta kläs sedan in på olika sätt för att bilda en skön och ventilerad kontaktyta mot din rygg. Så här pass stora ryggsäckar har ofta justerbara bärsystem som passar olika långa ryggar. Vanligast är att axelremmarna flyttas i höjdled och justeras med en rem eller med kardborre. Klart lättast i vår lättviktsklass är norska Bergans Helium som nyligen firat 20-årsjubileum. Den femte generationens Helium väger bara ett kilo, rymmer 55 liter och har ett avlastande bärsystem. Väven är starkare än tidigare, synd dock att den delvis är prasslig vilket kan vara störande när du vill röra dig tyst i skogen. Resten av ryggsäckarna i vår lättare klass väger 1,6–1,7 kilo. Amerikanska Ospreys säck rymmer hela 65 liter och har rejäl väv med skönt matt yta. Bärsystemet är avlastande och mycket luftigt, en klart prisvärd säck för 1 595 kronor. 60-literssäcken från schweiziska Mammut sparar vikt på rullstängningen i topp. Den har fluorkarbonfri impregnering plus ett innovativt och luftigt bärsystem med ledat höftbälte, vilket gör att säcken bekvämt följer kroppens rörelser. Bör dock packas noga så att det inte blir bakåtvikt.  Ett skönt och dynamiskt bärsystem, som tål tung packning, får du i 55-literssäcken från amerikanska Gregory. Den har återvunnet material och är stabil även vid skidåkning. Haglöfs Ströva är en slitvarg med robust och bluesign-märkt väv, som hör till de rymligare i testet med sina 65 liter. Säcken är dock svår att få helt balanserad.  Även 55-literssäcken från svenska Urberg kan bli baktung om du packar slarvigt, men den är skönt ventilerad och har insvängd rygg. 

Håller en hel livstid
Tyska Vaude vill vi hylla lite extra – alla deras ­produkter är klimatneutrala från och med i år. Deras testsäck väger 1,8 kilo och rymmer 60 liter. Har även företagets ekomärkning Green Shape som garanterar återvunna material, inga fluor­karboner eller andra gifter, möjlighet att reparera och så vidare. En riktigt bra och allsidig säck. Ett trevligt återseende är det amerikanska märket Lowe Alpine – länge sedan vi testade något från dem. Deras utmärkta säck rymmer 55 liter och har ett avlastande bärsystem som är skönt balanserat. Dessutom många bra fickor, även om frontöppningen är sämre placerad. Billigast är svenska Asaklitt 65 från Clas Ohlson. För bara 600 kronor får du en säck till stor del i robust väv med många fickor. Säcken ger svettig rygg varma dagar, men är balanserad. Bärsystemet är dock lite vekt med mjukt höftbälte, så packa inte för tungt. 999 kronor kostar tvåkilossäcken Forclaz från franska Decathlon, som rymmer 60 liter. Den fungerar på kortare turer med medeltung packning, men har ett stumt bärsystem. Det tyska miljötänket återkommer i Deuters ryggsäck, som med sina 2,3 kilo är näst tyngst i testet. Den är gjord i återanvänt material, är fluor­karbonfri och klarar tung packning med sitt härligt fjädrande bärsystem – men får också en del ris i vår bedömning. Testets tungviktare från Lundhags väger nästan 2,8 kilo. På plussidan är den snygg och stadig med skön väv, tåliga metallspännen och miljötänk för en livstid. 

Hitta din drömsäck
I lättviktskretsar brukar 1,5 kilo anges som en övre gräns för en ryggsäck i denna storleksklass. Det låter rimligt – att lusa ner säckarna med detaljer, dragkedjor och fickor gör dem onödigt tunga och dyra. Dragkedjor, ­spännen och remmar riskerar dessutom att gå sönder.  Trenden med lätt och avskalat kommer och går vad gäller ryggsäckar. Idag finns superbra material liksom stadiga och fjädrande bärsystem som väger lätt. Vi kommer garanterat att se fler både lätta och hållbara ryggsäckar i handeln framöver. Vår drömryggsäck är balanserad, luftig och ­fjädrande. Dessutom lätt och avskalad, med sidfickor och frontficka i nät – och max en rak dragkedje­öppning på fronten. Avdelare invändigt behövs inte. Bär du mycket tunga lass, och sliter på din säck året om, kan det vara värt att gå upp lite i vikt för att få en säck med ett optimerat bärsystem och tåliga detaljer. 

LÄTTARE MODELLER (1–1,7 KILO)

BÄST I TEST: Bergans Helium V5

Volym 55 liter
Pris 2 000 kronor
Vikt 1 kilo
Bärsystem Justerbart, kardborre.
Fickor 4
Övrigt Dam och herr, även i beige.
Köpinfo bergans.com
Användning Mycket lätt och avskalad säck som klarar medeltung packning. En av favoriterna som är fin på stugtur och med slimmad tältpackning. Välbalanserad även för skidåkning.
Beskrivning Avtagbart topplock med en ficka. Lättjusterat bärsystem som är något insvängt och har smala fjädrande rör. Nättyg på vadderade delar. Snedställd ingång via rejäl dragkedja på frontens ena sida. Öppna sidfickor i nättyg. Hålband och fästen för stavar, isyxa och pulka. Bluesign-märkt. Reflex. Kompatibel med dagstursryggan Plus Daypack. 
Kommentar Härligt lätt säck som är vårt förstaval på snabba turer. Bekvämt, avlastande och rätt luftigt bärsystem med stabilt höftbälte. Bra frontöppning och praktisk stor ficka i topplocket som kan användas som midjeväska. I övrigt få fickor, vilket gör säcken lättare. Uppdaterad modell med starkare väv, synd dock att topplock och snölås är prassligt.

PRISVÄRD & LUFTIG: Osprey Renn 

Volym 65 liter
Pris 1 595 kronor
Vikt 1,6 kilo 
Bärsystem Justerbart med öglor.
Fickor 7
Övrigt Herrvariant Rook. Flera färger.
Köpinfo ospreyeurope.com
Användning Rymlig, avlastande och lätt säck för medel-tung till tung stug- eller tältpackning. Ett av testets luftigaste bärsystem som är rätt -balanserat även vid skidåkning.
Beskrivning Fast topplock med en ficka. Insvängt bärsystem där ryggen vilar mot ett kraftigt nät. Även nättyg på axelremmar och det -stabila höftbältet med två dragkedjefickor. Ingång med rejäl dragkedja till nedre sovsäcksfack med inre avdelare. Öppna, breda sidfickor i glest nättyg. Regnskydd. Fästen i öglor och band. Kompatibel med Daylite dagsrygga.
Kommentar Bekväm och lätt ryggsäck som vi gillar. Av-lastande och skönt luftig med insvängt bärsystem – som stjäl lite packyta, men säcken är ändå lättpackad eftersom den är rymlig. Vi saknar Ospreys klassiska öppna frontficka, men avskalad design ger lätt vikt och hela säcken i robust väv är mer hållbart. Öppning till sovsäcksfack kan vi vara utan.

SMART & RÖRLIG: Mammut Ducan Spine 

Volym 50–60 liter
Pris 1 895 kronor
Vikt 1,6 kilo 
Bärsystem Fast
Fickor 7
Övrigt Dam och herr. Flera färger.
Köpinfo mammut.com
Användning Avskalad säck som är luftig även varma -dagar. Passar den som gillar rullstängning. För medel-tung packning på stugtur och slimmad tälttur.
Beskrivning Rullstängning med dragkedja. Bärsystem med smala rör och nättyg på avlång, smal ryggplatta och axelremmar med öppna nätfickor. Det ledade höftbältet har två fickor med dragkedjor, en flyttbar och vattentålig. Frontöppning och sovsäcksfack. Öppna sidfickor i nättyg. Fluorkarbonfri impregnering. Värdeficka, regnskydd, fäste för stavar etc. 
Kommentar Lätt säck med ett luftigt och innovativt -bärsystem som följer kroppens rörelser. Rullstängning kan först kännas ovant, men är funktionellt. Säcken kan packas högt, men risken är att det då blir bakåtvikt. Det rejäla höftbältet passar smala höfter. Vi gillar den raka frontöppningen med kraftig dragkedja, men sovsäcksfack är onödigt. Bra miljötänk.

BÄST ATT BÄRA: Gregory Amber 

Volym 55 liter
Pris 1 700 kronor
Vikt 1,6 kilo
Bärsystem Justerbart, kardborre.
Fickor 8
Övrigt Herrmodell Stout 60. Flera färger. 
Köpinfo gregorypacks.com
Användning Fjädrande, stadig och ventilerad säck för resa, vandring och skidåkning. Stor nog för stug- och tältturer, lätt nog för snabb förflyttning och tål ändå tung packning.
Beskrivning Löstagbart topplock med två fickor. Delad säck med toppöppning plus två dragkedjeöppningar på fronten. Aluminiumram i bärsystemet och perforerad ryggpanel. Vaddering med nättyg i axelremmar och höftbälte (har dragkedjefickor). Delvis återvunnet -material. Öppna sidfickor, stor frontficka i nät. Regnskydd, dubbla stavfästen.
Kommentar Bekvämt sviktande och stabilt bärsystem är Ambers bästa egenskaper. En toppkandidat i testet med sina rymliga 55 liter, som trots låg vikt klarar även tung packning. Andra plus är återvunnet material och detaljer som djupa öppna sidfickor, stor elastisk frontficka och fästremmar med klickspännen underst. Dock hade en frontöppning varit tillräckligt. 

REJÄL & RYMLIG: Haglöfs Ströva 

Volym 65 liter
Pris 2 195 kronor
Vikt 1,7 kilo 
Bärsystem Justerbart, kardborre.
Fickor 5
Övrigt Unisex. Även i grönt.
Köpinfo haglofs.com
Användning Rejäl och rymlig ryggsäck till rimlig vikt. -Klarar tung packning, även för tältturer. -Bärsystemet är stabilt, men kan ge en del bakåtvikt vilket är sämre vid skidåkning.
Beskrivning Justerbart och något insvängt bärsystem med metallstag, ryggplatta och nättyg på mjukdelarna. Kraftigt höftbälte utan fickor. Topplocket är avtagbart och har en stor ficka. Rejäl dragkedja till sovsäcksfack nertill. Öppna sidfickor samt frontficka i nättyg. En ficka med dragkedja. Hålband och fästen för stavar. Saknar vätskefack. Bluesign-märkt.
Kommentar Rymlig slitvarg med robust och behaglig- väv. Bra med stor ficka i topplocket och öppen nätficka på fronten – men vi saknar fickor på höftbältet. Bärsystemet är stabilt,- lättjusterat och hyfsat luftigt. Men även om säcken är noggrant packad kan det bli en del bakåtvikt, vilket kan göra skidåkning obalanserad. Onödigt sovsäcksfack. 

SKÖNT LUFTIG Urberg Glacier 

Volym 55 liter
Pris 1 100 kronor
Vikt 1,7 kilo
Bärsystem Justerbart, rem.
Fickor 9
Övrigt Unisex
Köpinfo outnorth.se
Användning Hyfsat lätt säck med bra fickor och skönt ventilerande insvängd rygg. Bra på resa, stug- eller tälttur med lätt och välpackat medeltungt lass. 
Beskrivning Delad säck med lång, rak dragkedjeöppning på fronten. Toppöppning med fast topplock med två fickor. Öppna nätfickor i sidorna, en stor på fronten. Metallram i ryggdelen som är rejält insvängd med nätpanel mot ryggen. Mjuk vaddering med nättyg i axelremmar och höftbälte (två dragkedjefickor). Ficka nederst med regnskydd. Stavfästen.
Kommentar Trevlig och balanserad modell – när allt justerats noga och packningen fördelats rätt med tyngst närmast ryggen. Bra ventilerat med insvängda ryggen, men det är också det som gör att säcken kan bli baktung. Bara en storlek, prova noga. Mycket för pengarna, men lite billig känsla i spännen och svampig, varm stoppning i höftbältet.

TYNGRE MODELLER (ÖVER 1,8 KILO)

MAXAT MILJÖTÄNK: Vaude Asymmetric 

Volym 60 liter (52+8)
Pris 1 300 kronor
Vikt 1,8 kilo
Bärsystem Justerbart
Fickor 7
Övrigt Unisex
Köpinfo vaude.com
Användning Välbalanserad och allsidig säck som klarar medeltung packning. Hyfsat lätt och billig för att rymma 60 liter. Ventilerad och stabil att ha på resa, vandringar och skidturer.
Beskrivning Löstagbart topplock med ytterficka och invändig nätficka. Delad säck med två dragkedjor som öppnar fronten. Platt frontficka med dragkedja, öppna sidfickor i nättyg. -Metallram i bärsystemet. Rygglängd justeras med en rem. Vadderad ryggplatta, axelremmar och höftbälte (en dragkedjeficka) med nättyg. Dubbla fästband, stavfästen.
Kommentar Ny version av en tidigare testfavorit, med maxat miljötänk. Balanserad och rymlig med bekvämt bärsystem – dock mindre sviktande än testfavoriterna. Bra detaljer är sidfickor, komprimering och justerbar rygglängd. Vi hade hellre sett en öppen frontficka än den stängda platta, samt att det räckt med en frontöppning för att minska vikt och pris.

BILLIG &  RYMLIG: Clas Ohlson Asaklitt 

Volym 65 liter
Pris 600 kronor
Vikt 1,8 kilo
Bärsystem Justerbart, rem/kardborre.
Fickor 9
Övrigt Unisex
Köpinfo clasohlson.com
Användning Billig och rymlig säck, som klarar turer då du bär lättare packning. Bärsystemet är balanserat även vid skidåkning. Ryggen kan dock bli svettig varma dagar.
Beskrivning Justerbart bärsystem med metallstag och tunn ryggplatta. Mjukdelar i nättyg. Fast topplock med en ficka. Sovsäcksfack nertill, med ingång via dragkedja. Frontficka och litet fack, båda med dragkedjor. Stora, bälgformade sidfickor med dragkedjor. Korta, öppna sidfickor. Höftbältet har ficka med dragkedja. Regnskydd. Hålband, stavfästen.
Kommentar Lågt pris har denna rymliga säck med robust- väv och många detaljer, som ändå har en rimlig vikt. Flera bra fickor, men de öppna sidfickorna är korta och sovsäcksfacket onödigt. Lättjusterat, balanserat bärsystem som dock ger svettig rygg. Dessutom för vekt för tung packning då höftbältet är mjukt och ger mindre stöd. Höftbälte för smala höfter. 

BÄST I TEST: Lowe Alpine Cholatse 

Volym 52–57 liter
Pris 2 000 kronor
Vikt 1,85 kilo 
Bärsystem Justerbart, kardborre.
Fickor 10
Övrigt Herr och dam (i rött). 
Köpinfo rab.equipment/eu/lowe-alpine
Användning Rejäl och avlastande säck för medeltung till tung packning. För stugtur och mindre tältutrustning. Perfekt på vandringsturen och balanserad även vid skidåkning.
Beskrivning Avtagbart topplock med två fickor. Lättjusterat bärsystem med metallstag, tunn ryggplatta, lufthål och nättyg på mjukdelar. Höftbältet har två nätfickor med dragkedjor. Öppen och stängd frontficka samt u-formad frontöppning. Inre avdelare. Öppna, höga sidfickor delvis i nättyg. Hålband, fäste för stavar/isyxa. Regnskydd. Fair Wear-märkt.
Kommentar Pålitlig och rejäl är denna utmärkta ryggsäck, med ett avlastande bärsystem som är underbart balanserat och rätt ventilerat. Inte överdrivet tung trots att säcken är välutrustad och har en kraftig, öppen frontficka – praktisk för skalplagg och annat som snabbt ska packas. Dock krångligt att frontöpp-ningen sitter -under frontfickan.

Forclaz MT 500

Volym 60 liter (50+10)
Pris 999 kronor
Vikt 2 kilo
Bärsystem Justerbart, kardborre.
Fickor 12
Övrigt Dam, herr i volym 70+10.
Köpinfo decathlon.se
Användning Avlång och rigid säck, inte den mest levande att bära på långturer. Fungerar ändå hyfsat på lättpackad stug- eller tälttur, och bra på resa. Lite stum vid skidåkning.
Beskrivning Delbar säck med två dragkedjor in i fronten och en u-formad nederst. Löstagbart topplock med tre fickor, en invändig i nät. Öppen torkficka på fronten, i sidorna bälgfickor med dragkedja överst, två öppna nätfickor under, flaskhållare i tyg/nättyg nederst. Metallram i ryggen. Vadderad rygg, axelremmar och höftbälte (två dragkedjefickor). Regnskydd.
Kommentar Hög, avlång säck som hamnar nära ryggen,- är balanserad och lättpackad. Ger dock svettig rygg, trots nättyg, och bärsystemet är stumt. Ställ in rygglängd före packning, sitter trångt till. Bra nätfickor i sidorna och på fronten. Onödiga detaljer är tre invändiga packremmar, tre frontöppningar (två för mycket) och flaskfickan som flaskan trillar ur.

Deuter Aircontact 

Volym 65 liter (55+10)
Pris 1 795 kronor
Vikt 2,3 kilo
Bärsystem Justerbart, rem.
Fickor 8
Övrigt Dam och herr.
Köpinfo deuter.com
Användning En ryggsäck med härligt fjädrande och -balanserat bärsystem, som klarar tung vikt och längre tält- och stugturer liksom resa. Både till fots och på skidor. 
Beskrivning Delad säck där en stor dragkedja öppnar- ovandelen och en mindre nederdelen. Löstagbart topplock med inner- och ytterficka med regnskydd-innerficka. Tre nätfickor, en stor på fronten samt öppna i sidorna. Bärsystem med metallskenor, vaddering med nättyg i ryggplatta, axelremmar och höftbälte. 2 stavfästen, 4 fästöglor på topplocket.
Kommentar Hurra, det är liv och fjädring i bärsystemet! Balans, bra komprimering och luftig rygg gillas också. Det är rymliga 65 liter och smart med löstagbara höftbältesfickor som ger plats för stavtag och topplock som omvandlas till dagsryggsäck. Minus för att bakhuvudet tar i säcken, vikten är onödigt hög och nederdelen har tunga, tröga dragkedjor.

Lundhags Gnaur 

Volym 60 liter
Pris 2 700 kronor
Vikt 2,8 kilo
Bärsystem Justerbart, rem eller kardborre.
Fickor 9
Övrigt Unisex, två storlekar & färger.
Köpinfo lundhags.se
Användning Den här snygga säcken med fantastiska material är både tåligast och tyngst i testet. Den klarar många mil med tung packning. Packa noga dock, för att få till balansen. 
Beskrivning Delad säck. Fronten öppnas nederst med en dragkedja, överst öppnar två dragkedjor hela frontpanelen. 4 sidfickor, 2 med bälg/dragkedja överst, 2 öppna i nät. Löstagbart topplock med 2 fickor. Aluminiumram, höftbälte med dragkedjefickor. Fluorkarbonfri och bluesign-märkt. Säckerhetsficka inuti. regnskydd, fästband och handtag på front.
Kommentar Läcker säck med gedigna material och miljö-tänk. En ventilerad dröm för den som vill bära tungt i en avancerad säck som håller en livstid. Rätt inställningar krävs för komfort, och omsorgsfull packning för bästa balans. Hård vaddering i höftbälte och axelremmar, men de mjuknar lite efter hand. Hakar som ska häktas ur är struligare än klickspännen. 

Checklista inför köp

1. Börja med längden
Det första som begränsar ditt val är rygglängd och omfång. Ställ in säcken efter din rygglängd. Antingen har modellen fast längd eller så justeras den med en rem -eller med kardborre. 

2. Sätt rimligt pristak
Priset är för många en primär begränsning. Om möjligt, bestäm vilka faktorer du inte kan kompromissa med innan du sätter ett pristak för din ryggsäck. Rygg-längden är en sådan faktor.

3. Prova med vikt
Fyll ryggsäcken med exempelvis vattenfyllda petflaskor och kuddar, så du har åtminstone 8 kilos packning. Ställ –
sedan in ryggsäcken så här: 1. Ta på säcken och dra åt höftbältet, som ska vila på höftbenen.
Justera axelremmar.
Justera sid- och toppstramare.
Packningen ska hamna nära din kropp utan att ge bakåtvikt. Helst med luft kring ländryggen. Största delen av vikten ska överföras via höftbältet till din kropp. -Axelremmarna ska vara relativt lösa, blir du trött i axlarna är de för hårt stramade.

4. Värdera detaljerna
Detaljer väger och kostar pengar. Fundera på om du behöver: delad säck med extra frontöppning, frontöppning, frontfickor med dragkedjor, topplock med flera -fickor, mycket vaddering i bär-systemet, tung väv. Här finns kilon och hundralappar att spara.

5. Komprimera klokt.
Stora säckar ska ha bra komprimeringsremmar. Använd alltid dessa när säcken är packad, särskilt om den inte är helt fylld. Då får du en mer balanserad packning. Smart är om kompressionsremmarna rymmer större prylar, som liggunderlag. 

6. Handla hållbart
Många ryggsäckstillverkare har bra -miljötänk, med återvunnen väv och fluor-karbonfri impregnering. Stark väv och rejäla spännen som håller i längden ger
en annan dimension av hållbarhet. Läs på och/eller fråga i butiken.