Ute testar: Gps-klockor för friluftsliv

Hur högt, hur långt, varthän? En välmatad äventyrsklocka kan ge dig en hel del information, på både korta och längre turer. Vi har testat sex modeller som bland annat innehåller GPS, höjdmätare, karta, kompass och barometer. 

Av: Fredrik Ölmqvist Foto: Sofie Lantto

SÅ GICK TESTET TILL

Vi har testat de 6 modellerna intensivt i terrängen under hösten. Bland annat har vi tittat på klockornas användarvänlighet, mjukvara och konfigurationsmöjligheter. 

Vi har använt viktiga funktioner för outdooranvändaren, såsom: batteritid/strömsparlägen, GPS-precision, ruttvägledning/navigering, höjdmätare, barometer/väderinfo, kompass, koordinater, kartvy med mera.  

För att testa klockornas GPS-precision­ har vi använt flera klockor samtidigt och jämfört mot en kontrollmätt sträcka. Största avvikelsen var 200 meter på en 1000-meterssträcka. När klockan konfigureras i mjukvaran justeras visserligen sträckan. Men ändå.

Garmin Enduro

Pris 8 600 kronor
Vikt 71 g
Batteritid 70–300 h (GPS med solenergi)
GPS Ja
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Barometer Ja
Köpinfo garmin.com

Användning
En GPS-klocka för proffs: avancerade outdoor-utövare, multisportare och ultratrail-löpare som behöver extrem batteritid och hög stryktålighet. Innehåller en rad fysiologiska mätinstrument för olika aktiviteter samt ett flertal för analys av löpdynamik.

Beskrivning
Lätt och tålig premiumklocka med mycket lång batteritid, tack vare Power Glass-lins med solenergiladdning. Enduro har 300 timmar i maximalt batteriläge och 65 dygn i smartwatchläge med solenergiladdning. Bland funktionerna finns bland annat full ­satellittäckning, barometrisk höjdmätare, hjärtfrekvensmätare och syremätare.

Kommentar
Testets bästa klocka är förvånansvärt lätt med tanke på storleken, väldigt solid och robust. Stor display som ger bra information. Batteritid på 65 dygn i ”Expedition mode” är ju i särklass, och 95 med ”Solar boost”. Den utförliga kartfunktionen är en vinnarfaktor. Musik kan lagras. Armbandet kan dock vara svårt att hålla rent från smuts och svett.

Suunto 9 Peak

Pris 5 700 kronor
Vikt 62 g
Batteritid 170 h (med GPS)
GPS Ja
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Barometer Ja
Köpinfo suunto.com

Användning
För den som föredrar en liten och lätt sportklocka med minimalistisk design, som gör sig bra även till arbete/vardag. Mycket användarvänlig och borde tilltala även den som inte är erfaren användare av GPS-klockor. Passar smalare handleder. 

Beskrivning
Tunn (10,6 millimeter) och smäcker klocka, med 3 knappar på boetten samt pekskärm. Magnetisk laddningspuck. Vattenbeständig till 100 meter och stryktåligt safirglas. Barometrisk höjd, ruttnavigering och sportspecifika värmekartor i Suunto-appen. I användarläget ”Bäst GPS” är batteritiden 25 timmar. Finns även i lättare titaniumutförande.

Kommentar
Snygg och användarvänlig med fin mjukvara som upplevdes genomarbetad. Lik Polar Vantage V2 på många sätt, och aningen bättre, men inte direkt prisvärd. ”Breadcrumbs”-navigationen ger väldigt förenklad information, du ser bara vilket håll du går. Snabb att ladda (1 timme) och plus för smidig laddningskabel som klarar smuts.

Coros Vertix 2

Pris 7300 kronor
Vikt 89 g
Batteritid 140 h (standard GPS)
GPS Ja
Höjdmätare Ja (barometrisk)
Kompass Ja
Barometer Ja
Köpinfo coros.com

Användning
Uppstickaren Coros Vertix 2 riktar sig till utpräglade äventyrare och multisportare med krav på ultralång batteritid och högsta möjliga GPS-precision. Teknologi och mjukvara riktar sig kanske främst till en användare som är relativt tekniskt självgående. 

Beskrivning
Den första GPS-klockan med dubbla satellit-frekvenser, vilket gör att den kan prata med alla fem stora system (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS och Beidou) samtidigt. 1,4 tums pekskärm med 280×280 pixlar (64 färger), reptåligt safirglas, titanboett, 26 millimeters armband i silikon/nylon. Bluetooth-uppkoppling, vattentät ner till 100 meter. 

Kommentar 
En verklig utmanare till de bästa modellerna på marknaden. Höga betyg för GPS-tekno­logi, noggrannhet, skärmupplösning, färg­åter­givning och urtavla, men översättningar och kartor är inte helt färdigutvecklade. Mycket information på själva displayen – men pekskärmen reagerar på minsta­ beröring. Inte kompatibel med Spotify.

Polar Grit X Pro

Pris 5 000 kronor
Vikt 66 g
Batteritid Upp till 7 dygn
GPS Ja
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Barometer Ja
Köpinfo polar.com

Användning
Den smäckra designen gör ­modellen mycket allround, den fungerar såväl till vardags som på vilda äventyr. Det stora urvalet av aktivitetsdata tilltalar sportut­övaren och Grit X Pro täcker även in de flesta funktioner för outdooranvändaren i mellansegmentet. 

Beskrivning
Elegant multisportklocka med pekskärm, stryktåligt safirglas och ultralång batteritid. Noggrann så kallad ”sväng-för-sväng” ruttvägledning. GPS-stöd från GLONASS, Galileo- och QZSS-satellitsystem. Vattentålig ner till 100 meter. Väderleksrapport, meddelanden och notiser direkt i klockan. Finns i armbandsstorlek S och M/L, i 4 olika utföranden.

Kommentar
Solid konstruktion: upplevdes slitstark och stryktålig med bra skydd för glaset. Bra urval av widgets (urtavlor) och att klockan både har möjlighet till knappstyrning och pekskärm. Knapparna är enkla att använda, men en del data går aningen trögt att få fram. Musikspelaren kan endast styra musik från mobilen; musik kan inte lagras i klockan.

Garmin Instinct

Pris 3 250 kronor
Vikt 52 g
Batteritid 52 h (Ultra Trac-läge)
GPS Ja
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Barometer Ja
Köpinfo garmin.com

Användning
Konsumentklocka i något lägre prisklass jämfört med övriga modeller i testet. Passar som första GPS-klocka för nybörjaren. För outdooranvändaren har den väderinfo med temperatur, barometer och höjdmätare. Kan även vara ett bra stöd vid jakt med hund.

Beskrivning 
Enkel men relativt robust klocka med GPS-, GLONASS- och GALILEO-satellitmottagning. 3-axlad kompass, barometrisk höjd­mätare och flera funktioner för jakt. Förutom Garmins navigationsfunktioner har Instinct inbyggda sportappar, smart anslutning och daglig aktivitetsspårning. Konstruerad enligt militär standard och tål 100 meters djup.

Kommentar
Måhända testets enklaste klocka, men ­priset är också betydligt lägre. Den har en mängd bra funktioner för vandring, bland annat batterisparläget Ultra Trac (max 40 timmar) med reducerad intervall på GPS-spårning. Något lägre precision jämfört med övriga testmodeller vad gäller GPS-noggrannhet samt fart-, distans- och pulsmätning. 

Polar Vantage V2

Pris 5 000 kronor
Vikt 52 g
Batteritid 100 h
GPS Ja
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Barometer Ja
Köpinfo polar.com

Användning
Fullmatad träningsklocka med alla analysredskap. Vantage V2 innehåller även de flesta outdoorfunktioner man kan önska sig, som höjdprofil, ruttimport, platskoordinater och barometrisk höjdmätare. Den eleganta designen gör sig bra även till vardags.

Beskrivning
Lätt och smidig multisportklocka i premiumklassen med extralång batteritid och stöd för GPS, GALILEO, GLONASS och QZSS. För vandraren finns bland annat funktionen stegvis ruttvägledning i realtid. 1,2-tums pekdisplay i färg, läsbar i solljus. Vattentät ner till 100 meter. Finns i 4 färgutföranden och 2 olika handledsstorlekar.

Kommentar
Enkel och användarvänlig. Vi gillade att det går att välja bort oönskad data på skärmen. Det gick smidigt att importera rutter via PolarFlow och Komoot, men du får endast enkla riktningsanvisningar. Urtavlan är lättläst under ljusa förhållanden. Klockan känns relativt solid, men något begränsat skydd för glaset. Minus för svart kant runt urtavlan.