Ute testar: Lykta från Primus

En liten lykta som både värmer och lyser mörka kvällar – kan det vara något för vinterns lägerliv? Vi gav oss ut på äventyr med Primus Mimer Lantern Duo.

Bakgrund
130-åringen Primus behöver väl ingen -närmare presentation. Varumärket förknippas alltjämt med gaskök av alla de slag, från lätta vandringskök till mer stationära campingmodeller. I det växande sortimentet finns också en handfull gasdrivna lyktor, av vilka vi testat Mimer Lantern Duo.

Snabba fakta
Mimer Lantern Duo är en kompakt, gas-driven lykta, med syftet att -sprida både ljus och värme. Stommen är i rostfritt stål med sidor i frostat glas. Lyktan tänds med ett knapptryck (inbyggd piezo-tändare) och ljusstyrkan finjusteras med ett vred upp till 330 lumen. Den levereras med glödstrumpa och upphängning i ett fodral av hårdplast. Lyktan har en duo-ventil som ska passa de flesta ventil-försedda gasbehållare, oavsett fabrikat. Vikten är 170 gram, höjden 15,5 centimeter och priset cirka 649 kronor. 

UTE-låtande
Vi testade lyktan i ett vindskydd en stormig höstkväll och även i tält, och nog bidrog den till stämningen. Lyktan är liten och lätt att bära med sig i packningen, också när man går långt. Den känns robust och tålig tack vare det skyddande stålet. Stort plus för upphängningsanordningen med en liten krok, som gör att den enkelt kan hängas i olika miljöer. Skenet är behagligt och lyktan visar sig fungera ypperligt i ett tält, för att jaga bort kondensen och värma. Även i ett vindskydd kan man tydligt känna av värmen. Inbyggda Piezo-tändare kan haverera, vilket den här också gjorde vid ett tillfälle. Men då gick det bra att tända lyktan med tändare/tändstickor. Den låter lite när den brinner, men det är ingenting som stör.

Om det endast är ljuskällan man är ute efter så är en batterilykta att föredra – för att inte slösa värdefull gas. Men här får du som sagt värme och slipper kondens på köpet. Lyktan kan kännas krånglig att använda första gången. Kika på Youtube efter klipp om hur du monterar glödstrumpan.

Testat av: Uteredaktionen