UTE testar: Tåliga termosar för friluftsliv

Kallt kaffe redan på lunchrasten? Nej, det finns ju inte på kartan. Vi har hårdtestat nio ståltermosar och vaskat fram den bästa – allt för att du ska kunna njuta länge av het dryck på vandringen, fjällturen eller svamputflykten. 

Detta test publicerades i Utemagasinet under 2020.

Av: Johannes Nordemar Foto: Sofie Lantto

Asaklitt Vacuum Flask

Volym 1 liter (1 liter)
Vikt 522 gram
Höjd/bredd 310/85 mm
Öppning 50 mm, vikknapp
Pris 139 kronor
Köpinfo clasohlson.se

Testresultat 

Varmhållning 12 timmar 74 grader
Varmhållning 24 timmar 62,1 grader
Falltest Läckage

Kommentar
Termosen från Asaklitt är som den där kollegan som inte gör särskilt mycket väsen av sig, men som ändå presterar bättre än de flesta andra när det verkligen gäller. Med låg vikt, tajta mått och en isoleringsförmåga i toppklass levererar Asaklitt mer än vad vi vågat hoppas på från en termos med en prislapp på 139 kronor. Asaklitt tappar bara 20,4 procent av värmen under en tolvtimmarsperiod, vilket är näst bäst i testet. Men korken ger vi inga bonuspoäng för. Förutom att den är svår att ta isär och göra ren är det nästan omöjligt att vika upp pipen utan att ta på själva rinnytan. Asaklitt klarar fall med botten och sidan först, med bara lite bucklor. Men vid fall med toppen först sprängs korken sönder och vätskan rinner ut.

Volym 1,07 liter (1 liter)
Vikt 812 gram
Höjd/bredd 355/92 mm
Öppning 50 mm, skruvkork
Pris 399 kronor
Köpinfo stanley-pmi.com

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 73,6 grader
Varmhållning 24 timmar 61,4 grader
Falltest Läckage

Kommentar
Stanleys termos har både karaktär och själ. Med sina 812 gram och en höjd på 355 millimeter är den både tyngst och störst i testet. Det är som att den inte skäms för att ta plats, även om vi tycker att den är i största laget. Men så rymmer den också 70 milliliter mer än specificerat. Stanley känns både påkostad och designad med handtag, hög midja och en mugg som är god att dricka ur. Isoleringsförmågan är bra – även om vi hade trott att den skulle vara ännu bättre, på grund av storleken. Med ett värmetapp på endast 20,9 procent på tolv timmar är Stanley tredje bästa termos. Stanley klarar första momentet i vårt falltest, men vid fall på sidan och med toppen först pressas korken ur sina gängor och termosen börjar läcka.

 

Volym 0,9 liter (1 liter)
Vikt 495 gram
Höjd/bredd 320/82 mm
Öppning 50 mm, tryckknapp
Pris 79 kronor
Köpinfo rusta.com

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 27,3 grader
Varmhållning 24 timmar 22,9 grader

Falltest Läckage

Kommentar
Testets billigaste termos från Rusta är tyvärr så dålig att den istället borde marknadsföras som flaska. Den ser ut som en termos, men saknar isolerande vakuum mellan ytter- och innerflaska. Vid varmhållningstestet blir två av tre testade exemplar omedelbart brännheta på utsidan. De punkterade termosarna tappar 65,7 procent av värmen på tolv timmar. Vi undrar om det över huvud taget finns någon kvalitetskontroll? Korken skramlar i stängt läge och konstruktionen gör den svår att rengöra. Rustas termos läcker redan i första momentet i vårt falltest eftersom korkens mekanik öppnar sig vid stöten. Efter testets genomförande har Rusta meddelat att termosen kommer att utgå i sitt enlitersutförande, men finnas kvar i halvlitersstorlek. 

Thermos Light & Compact

Volym 0,95 liter (1 liter)
Vikt 517 gram
Höjd/bredd 308/80 mm
Öppning 44 mm, tryckknapp
Pris 299 kronor
Köpinfo thermos.se

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 75,7 grader
Varmhållning 24 timmar 64,2 grader
Falltest Ok

Kommentar
Det är inte på grund av den närmast ikoniska statusen som Thermos går segrande ur vårt test. Nej, Thermos är verkligen kungen av värme. Efter tolv timmar ger den överlägset högst temperatur på drycken, då den bara tappat 18,6 procent av värmen. Thermos har dessutom en föredömligt enkel och funktionell kork, som är enkel att rengöra. Tryckknappen kan skötas utan att du behöver peta på korkens rinnyta. Formspråket är enkelt men ändå eget, med en diskret midja. Vikten är bland de lägre i testet och inte ens priset avskräcker. Vi gillar också att den kan diskas i maskin. Thermos klarar falltestets alla moment med bravur. En värdig vinnare som med lite omsorg kanske till och med kan gå i arv.

Vildmark Kompakt

Volym 0,9 liter (1 liter)
Vikt 467 gram
Höjd/bredd 295/80 mm
Öppning 45 mm
Pris 129 kronor
Köpinfo ptsask.se

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 72,7 grader
Varmhållning 24 timmar 60 grader
Falltest Ok

Kommentar
Vildmarks termos överraskar genom att kamma hem full pott i falltestets alla moment. Skruvkorken sitter som berget trots fall med toppen först. Även isoleringsförmågan är bra och endast 21,8 procent av värmen försvinner på tolv timmar. Men vi behöver hissa en liten varningsflagga när det gäller kvalitetskontrollen. Ett av våra tre testexemplar var punkterat och hade då tappat i stort sett all isolerande förmåga. Vikten är låg, endast 467 gram, och Vildmark har tajtast mått av alla i testet. Gillar du sällskap är det den här termosen du ska ha – dubbelmuggen i toppen gör det enkelt att dela på drycken. Termosen finns i flera färger och vi noterar att den rymmer ungefär tio procent mindre än den specificerade volymen. 

Klean Kanteen TK Pro

Volym 1,05 liter (1 liter)
Vikt 707 gram
Höjd/bredd 315/85 mm
Öppning 43 mm, skruvkork
Pris 471 kronor
Köpinfo nordicenvoy.se

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 72,8 grader
Varmhållning 24 timmar 60,2 grader
Falltest Minimalt läckage

Kommentar
Klean Kanteens cylinderformade termos i borstat rostfritt stål gör ett påkostat intryck. Vikten är något högre än snittet och muggen störst i testet. Kleen Kanteen har en egen gängdesign för kork och mugg, med en rad knottriga upphöjningar. Designen sägs förbättra de termiska egenskaperna, men det är inget vi kunnat påvisa i testet. Däremot är den här typen av gängor lättare att hålla rena. Öppningen har en bred kant och du kan dricka direkt ur flaskan. Vikten är något högre än snittet och isoleringsförmågan är bra, med 21,7 procents värmeförlust på tolv timmar. Termosen klarar falltestets två första moment. Men vid fall med toppen först pressas silikonpackningen ur sitt spår och en liten mängd vätska pressas ut. 

Primus Trailbreaker EX

Volym 0,9 liter (1 liter)
Vikt 740 gram
Höjd/bredd 304/90 mm
Öppning 57 mm, drickkork
Pris 375 kronor
Köpinfo primus.se

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 64,4 grader
Varmhållning 24 timmar 49,4 grader
Falltest Läckage

Kommentar
Primus termos är innesluten i ett hölje av silikon, som gör den till ett nöje att hantera. Trots fuktiga händer är greppet alltid säkert. Den svagt konformade designen sticker ut i mängden och vi gillar de grälla färgerna. Termosen levereras med en drickkork, som är riktigt trevlig att dricka ur, samt en vanlig skruvkork. Vi har testat isoleringsförmågan med den drickkork som var monterad när vi packade upp termosen och den presterar sämre än genomsnittet, med 28,6 procent värmeförlust. En anledning kan vara öppningen, som är 13 millimeter bredare än den med bäst isoleringsförmåga. Primus drickkork läcker vätska i falltestets alla moment. Skruvkorken är något bättre, men klarar endast fall med botten först.

biltema ståltermos

Volym 0,9 liter (0,9 liter)
Vikt 513 gram
Höjd/bredd 307/80 mm
Öppning 45 mm, skruvkork
Pris 149 kronor
Köpinfo biltema.se

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 73,4 grader
Varmhållning 24 timmar 60,5 grader
Falltest Ok

Kommentar
Ett lågt pris behöver inte betyda avkall på kvalitet. Det är Biltemas termos ett tydligt exempel på. Isoleringsförmågan är bra, med bara 21,1 procents värmeförlust på tolv timmar. Falltestets alla moment klaras nästan utan anmärkning. Inget läckage förekommer, men dubbelmuggen spricker i ett test vid fall med toppen först. Till utseendet är den mycket lik Vildmarks termos, men Biltemas är tolv millimeter högre och något tyngre. Även korken är annorlunda. En praktisk delbar mugg gör termosen perfekt för den som har sällskap på utflykten. Intrycket är väldigt basic och den finns bara i en färg, borstat rostfritt stål. Vi noterar att termosen är specificerad till 0,9 liter, vilket stämmer exakt med den mängd vätska vi kan mäta upp.

 

Urberg Vacuum Flask G5

Volym 1 liter (1 liter)
Vikt 547 gram
Höjd/bredd 310/85 gram
Öppning 51 mm, skruvkork
Pris 199 kronor
Köpinfo outnorth.se

Testresultat

Varmhållning 12 timmar 72,5 grader
Varmhållning 24 timmar 59,4 grader
Falltest Läckage

Kommentar
Urbergs termos ger ett fräscht intryck, med en clean design och flera olika färger att välja mellan. Termoskroppen har en matt finish medan muggen är blankpolerad. Det är faktiskt den enda termos i testet som är så blank att du kan spegla dig för att sätta i linserna på morgonen. Locket blir något ljummet i vårt isoleringstest, vilket tyder på att viss värme letar sig ut den vägen. Ändå är värmeförlusten på 22 procent bara snäppet sämre än snittet. En anledning till värmeförlusten är troligen öppningens tunna väggar samt bredd. Urberg klarar falltestets första moment, men vid fall på sidan och med toppen först hoppar korken ur gängorna med läckage som följd. Den specificerade volymen stämmer exakt med den vi mäter upp.