Ledare: ”Dags att fylla 2023”

Hur kan man maxa friluftsåret 2023? Chefredaktör Marie Kjellnäs vet: ”Är du ute efter att boosta din hälsa med frilufts­liv, må bättre fysiskt och psykiskt? Då är det de här korta men täta dagsturerna som är viktigast att få till. Du blir liksom inte starkare, piggare, lugnare, gladare och skarpare genom att sitta hemma och planera en långtur du tänkt göra 2025, även om det förstås kan ge andra vinster.”

Har du följt Utemagasinet ett tag känner­ du säkert igen våra tre hashtags: #uteidag, #utehelgen och #utedrömmen.­ Den dyker upp lite här och där i tidningen och i våra sociala­ medier, oftast med någons personliga tips på olika natur­upplevelser och uteaktiviteter. 

Men tipsen i sig är inte det viktigaste, egentligen.­ För mig är spalten och våra tre hashtags en ­ständig påminnelse om att friluftslivet sträcker sig hela vägen från det vardagligt enkla till det även­tyrligt stora. Det är så vi tänker när vi planerar nya nummer av Utemagasinet, det är så jag tänker­ när jag planerar mitt eget friluftsliv. Ingen del är viktigare än någon annan, de är bara olika.

Ta #uteidag till exempel, det är din enklaste och närmaste naturupplevelse. Skridskoturen före ­jobbet, utelunchen med kollegan, kvällsrundan i längdspåret. Det låter ju spontant och härligt, men jag hör till dem som måste boka friluftsmöte med mig själv i kalendern för att de här vardags­utflykterna ska bli av. Annars är risken stor att jag fastnar med fingrarna i tangentbordet, ­rumpan i soffan, näsan i mobilen. 

Är du ute efter att boosta din hälsa med frilufts­liv, må bättre fysiskt och psykiskt? Då är det de här korta men täta dagsturerna som är viktigast att få till. Du blir liksom inte starkare, piggare, lugnare, gladare och skarpare genom att sitta hemma och planera en långtur du tänkt göra 2025, även om det förstås kan ge andra vinster.  

Vi har som alltid petat in lite #uteidag i det nya numret (som finns i butik nu), på sidan 28 till exempel. Där får du följa Cenneth Sparby och Johan Marklund på issafari bland Nordupplands blanka småsjöar, dammar och slingrande åar – från soluppgång till solnedgång. För en matigare #uteidag-upplevelse bläddrar du fram till sidan 76 och kopierar Pontus Karéns smarriga julbord utan bord, med skinkmacka, silltallrik och s’mores med pepparkakor

#utehelgen är snäppet mer avancerat, med ett par tre övernattningar i exempelvis tält eller stuga. Något att se fram emot och planera tillsammans, där ni hinner landa ordentligt och kanske utforska ett större område.

Lockar en övernattningstur ute på fjället vill jag slå ett slag för turpulkan. Läs gärna Henrika Lavonius Wikes fina reportage på sidan 36, där hon tecknar turpulkans historia i Sverige – och hittar något av pulkornas Silicon Valley på ­Frösön i Östersund!

#utedrömmen, slutligen, samlar platserna och lederna som för de allra flesta ligger bortom horisonten. Kanske inte i år, kanske inte alls. Men vem gillar inte att drömma? Söker du riktning på den här punkten hittar du nio av världens vackraste vandringsleder på sidan 59.

/ Marie Kjellnäs, chefredaktör