UTE testar: Snabba och lätta gaskök

Snabbaste sättet att värma vatten till ute-maten? Tänd på ett gaskök. Vi har testat sju toppmonterade modeller med tillhörande kokkärl och hjälper dig att hitta rätt kök för din tur.

Av: Erika Enequist och Lena Hedman, Foto: Sofie Lantto

Så gick testet till:
Köken har hanterats och testats ute och inne i en rad olika temperaturer, med både full och halvfull gasbehållare. Den koktid som anges i tabellen är för 0,5 liter vatten i 18 graders temperatur i lä med full (eller nära nog) gastub. Vattnet har varit 10–12 grader före kokningen.
Alla brännare är testade med tillhörande kokkärl, som ser ganska olika ut. Snabbast är kastrullerna med värme-växlare, långsammast är MSR:s kastrull- som är lättast och smalast. När MSR Pocket Rocket testades med Optimus kastrull med värmeväxlare, fick det en halv minut snabbare koktid än Optimus-brännaren. Brännarna från MSR och Optimus har samma effekt, testets högsta. Vi har vägt alla brännare och kastrullset och mätt brännarhuvuden och stödben. Priserna är de lägsta vi hittat i näthandeln. Uppgifter om material kommer från respektive tillverkare. 

Ingen kan väl ifrågasätta det självklara i att mat och dryck smakar som bäst, och är som mest välbehövligt, ute på tur. Oavsett om det är på skidor, till fots eller i kanot är det lika lyxigt att montera gasköket och inom några minuter höra det bubblande ljudet som förebådar rykande hett kaffe eller varm mat. 

I detta test ställer vi sju toppmonterade kök, varav två är kompaktmodeller, mot varandra. De är alla små tekniska mirakel som skruvas direkt på gastuben. Lätta, snabba och effektiva under framför allt barmarkssäsongerna och vårvintern. 

Butan, isobutan, propan 
Gaskökens funktion är beroende av gasen, eller gasolen, som fungerar sämre i riktigt kalla temperaturer och på hög höjd. Dock finns numera olika gasmixer där beståndsdelarna butan, isobutan och propan blandas i olika proportioner. Det är viktigt att välja rätt sort eftersom sommargasen är mest effektiv i varmare temperaturer och vintergasen i minusgrader. 

Gemensamt för alla kök och gassorter är att det går snabbare att värma en viss mängd vatten när gastuben är full än när den är halvfull eller nästan tom. Effekten varierar mellan olika kök – i testet påverkades de båda kompaktköken mest. Oavsett om gastuben är full eller inte går det dock åt samma mängd gas för att koka upp vattnet, det är bara tidsåtgången som påverkas.

Olika utekök är bra för olika användnings­områden. Om bara vatten ska värmas till varm dryck och frystorkade måltider för två räcker de lättaste köken och kastrullerna. Ska det däremot lagas mat från grunden, och det till flera personer, är ett kök med stabila stödben nödvändigt liksom rejälare och kanske fler kokkärl. 

Här tipsar vi om tre smidiga spindelkök som vi testat tidigare i Utemagasinet, för dig som söker rejälare doningar.

En matematisk ekvation
Gasåtgången är en matematisk ekvation som påverkas av antalet tillfällen och under hur lång tid köket körs. Släng också in hur kallt och blåsigt det är. Ett enkelt sätt att ta reda på hur mycket gas som finns kvar i behållaren är att väga den hemma. msr har en smart märkning som anger hur högt tuben flyter i vatten då den är full, halvfull och tom.

Själva köket är egentligen en brännare. I det här fallet är som sagt fokus på toppmonterade brännare, men de tre tidigare testade spindelköken har slang till gastuben. Fördelen med det är att gastuben kan vinklas för att fungera i lägre temperaturer, och risken för överhettning minskar. 

Fem av de testade brännarna är fristående, toppmonterade och riktigt lätta med vikter på mellan 68 och 159 gram. Testets lättaste kombination av brännare och kastrull väger 239 gram. Gastubens vikt tillkommer.

Toppmonterade kök är höga och bör användas med vindskydd. Var dock noga med att inte täppa till för mycket, så värmen stängs in runt gastuben och den blir överhettad. I det testade setet från Optimus ingår ett smart vindskydd som endast skyddar brännaren och fäster ovanför gastuben. 

Dessa höga kök är även vingliga, speciellt med en större kastrull. Placera köket på en plan yta och bevaka det under användning. Ett bra tillbehör är stabiliserande ben till gastuben. Att kastrullen har ett rejält handtag är också en trygghet, så det snabbt går att lyfta bort den om det blir ostadigt eller när vattnet kokar.

Kastrullens viktiga roll
Några av de testade köken har kastruller med värme­växlare, en ring med veckad metall underst, vilket förkortar koktiden med ungefär 30 procent. När msr-brännaren testades med Optimus kastrull med värmeväxlare blev tiden för uppkoket mycket snabbare än med den tillhörande msr-kastrullen.

På de fristående köken placeras kastrullen på kastrullstöden och det är enkelt att ta bort kärlet när det kokar. Från Primus kommer en av våra favoriter i testet, Express Stove, med rejäl och stabil brännare. Köket är snabbt med smal, koncentrerad låga som gör att en halvliter kokar på 2 minuter och 27 sekunder. Koktiden påverkas inte så mycket om tuben är halvfull. Brännarens breda stöd klarar större kastruller för matlagning och lågan kan finjusteras.

Minst lika stabil och mycket rejäl är brännaren från japanska Soto, vars kastrullstöd har störst omfång och klarar större kokkärl. Den finurligt konstruerade brännaren sprider lågan så att ­värmen blir jämn över en stor yta, vilket är ypperligt för matlagning. 

Även brännaren från Optimus ger en bred låga. Den köps i set med kastrull med värmeväxlare, separat piezotändare och ett smart vindskydd. Koktiden är testets kortaste och det går åt mindre gas tack vare värmeväxlaren. Så ju längre tur du ska ut på, desto smartare är det att välja en tyngre kastrull som minskar gasåtgången.

Högst effekt i testet har msr:s klassiska Pocket Rocket, som nu kommer i version 2. Det har liksom Sotos brännare en effekt på 3 260 watt, vilket borde göra dessa brännare snabbast. Dock påverkas som sagt tiden bland annat av typen av kastrull – därför får de båda på nöten av andra kök när det gäller koktiden. Pocket Rocket brinner smalt och högljutt, just som en raket. Den smala lågan är vindtålig men ger också en fokuserad värmepunkt.

Kompakt är effektivt
Kompaktköken är snabba och fungerar bäst för vatten­kokning eftersom lågan inte kan finjusteras. I vårt test finns två modeller från Eifel och Jetboil. Båda är vindstabila och effektiva, eftersom kastrull och brännare sitter ihop i en enhet. Kastrullerna skruvas direkt på brännaren och kärlets värmeväxlare med veckad metall ramar in den brinnande lågan. 

Båda köken har kärl med isolerande väv utanpå och brännarna tänds enkelt med piezo. De kokar en halvliter vatten på cirka 2 minuter och 30 sekunder om gastuben är full.

Jetboil har länge gjort kompaktkök och test­modellen Flash är en uppdaterad klassiker. Numera utrustad med en värmeindikator som lyser allt rödare när kokpunkten närmar sig. Möjligt alltså att ha koll på köket och samtidigt pyssla med annat. Kastrullen ger skvättfri kokning av en halvliter – vi gillar också den lilla packvolymen.

Större är kompaktköket från Eifel, som också är trevligt och funktionellt. Kastrullen rymmer en liter, tar mer plats i packningen och är också tyngst i testet. Med kompaktkök kan det dock vara lite trixigt att lösgöra kastrullen från brännaren. Det underlättas med ett rejält handtag, vilket Eifel-köket har. 

MSR Pocket Rocket 2  

Pris 845 kronor (brännare 500 + kastrull 345)
Kastrull Mini Stove Kit
Vikt 239 gram (brännare 73 + kastrull/tamoj/plastkärl 166)
Piezotändare Nej
Effekt 3 260 watt
Koktid (0,5 liter) 2 minuter, 50 sekunder
Packmått 7,9 x 4,3 centimeter
Köpinfo msrgear.com

Användning
Testets lättaste set är klassiska brännaren Pocket Rocket med högsta effekten och -lättaste kastrullen. Bra för vattenkok till 1–2 personer. Brännaren har en lättreglerad låga som passar för matlagning i bredare kärl, dock är värmen koncentrerad.

Beskrivning
73-grams brännare med ett brännarhuvud på tre centimeter i diameter som ger en koncentrerad låga. Materialet är rostfritt stål och mässing. Smart inbyggt vindskydd i form av tre avdelare i metall, som delar in brännarhuvudets låga i tre delar och därmed är en eller två tredjedelar av lågan alltid tänd. Tre tandade ben kan fällas ut med vidden 13 centimeter. Mini Stove Kit är en smal kastrull på 0,75 liter i hårdanodiserad aluminium med värme-skydd utanpå. Plastlock med silhål och tamoj för att kunna lyfta kastrullen när den är varm ingår, liksom ett halv-liters plastkärl för mat. Kastrullen rymmer en 110-grams gastub, brännaren och tamojen. Packpåse i nät.

Kommentar
Klassiker med hög effekt och ljudlig låga som hängt med i 20 år. Pocket Rocket 2 är mindre, lättare och stadigare med förbättrade stödben jämfört med tidigare version. Och stödbenen är stabila och tål större kokkärl. Vindskyddet som delar in brännar-huvudet i tre delar är smart och fungerar bra under testet. Den smala lågan är vindstabil och lätt att justera, vilket är bra då mat ska sjudas eller lagas. Finns i en deluxe-variant med piezotändare och regulator för bättre effekt i kyla och på hög höjd. 

GSI Pinnacle Cannister Stove 

Pris 960 kronor (brännare 600 + kastrull 360)
Vikt 276 gram (brännare 68 + kastrull 208) 
Kastrull GSI Halulite 1,1 l boile
Piezotändare Nej
Effekt 2 870 watt
Koktid (0,5 liter) 3 minuter, 28 sekunder
Packmått 4,1 x 7,6 centimeter (brännare)
Köpinfo gsioutdoors.com

Användning
Lättaste brännaren i testet tar liten plats i packningen. Passar bra att koka vatten med och till enklare matlagning för en eller två personer. Priset är rimligt och kastrullen som ingår är enkel men rymlig. Kan användas med medelstor kastrull.

Beskrivning 
Brännare i rostfritt stål vars huvud är 3,4 centimeter i diameter. Tre utfällbara och -tandade kastrullstöd (10,5 centimeters spridning under kastrullen) passar små till mellanstora kärl. GSI Haululite kastrull -rymmer 1,1 liter och är i hårdanodiserad aluminium, ett lätt material utan beläggning som står emot repor och nötning. Invändigt finns gradering och locket är av metall med litet ledat gummihandtag ovanpå. Kastrullhandtaget kan tryckas ihop och fällas upp över, samt låsa fast locket då kastrullen ska packas ner. Kastrullen rymmer 230-grams gastub plus brännaren. Packpåsar ingår, i tyg för brännaren och i nät för kastrullen. 

Kommentar
Lättaste brännaren med medelhög effekt bland testets kandidater. De tre kastrull-stöden är kortast i testet och lite ostadiga, dock är det stabilt nog för 1–2 personers vatten- eller matmängd. Lågan är enkel att reglera och brinner smalt, vilket koncen-trerar värmepunkten och gör att köket passar bäst för mindre kokkärl och vattenkokning. 

Fint att kastrullen saknar beläggning som riskerar att repas vid packning och matlagning. Kastrullen har två rejäla och gummi-klädda handtag – dock gör de ont när de ska fällas in, och två metallpiggar ska tryckas ihop som är vassa och jättetröga. Ett kraftigt tyg eller motsvarande behövs för att skydda fingrarna då det krävs stor kraft. I övrigt är handtagen smarta, vi gillar att de fälls upp och låser fast locket över kök och gas när det packas.

Helhetsintrycket är en superlätt och prisvärd brännare – men skippa kastrullen.

Soto Compact Foldable Stove 

Pris 600 kronor (brännare 300 + kastrull 300)
Kastrull Soto New River Pot 1 l
Vikt 303 gram (brännare 159 + kastrull 144)
Piezotändare Ja
Effekt 3 260 watt
Koktid (0,5 liter) 2 minuter, 55 sekunder
Packmått 4,6 x 6,4 centimeter (brännare)
Köpinfo sotooutdoors.com

Användning
Pålitligt set för snabba soloturer – men också stabilt nog, och med god spridning på lågan, för matlagning och vattenkok till flera. Kastrullstöden är bredast i testet, stabila nog för både små kokkärl och tvåliterskastrull. 

Beskrivning 
Brännare i rostfritt stål med piezotändare. Kastrullstöden består av tre rejäla, tandade ben – de bredaste i testet (15 centimeter i diameter). Brännarhuvudet är svamp-format med brant vinklade sidor, där metallnät släpper ut gasen för att ge stor spridning av lågan trots den ringa diametern på 2,5 centi-meter. Ventilen som skruvas i gastuben är testets mest rejäla med utbytbar gummiring. 

Enliterskastrull i hårdanodiserad aluminium med anti-halk-yta i botten. Två ledade och gummiklädda handtag kan fällas in vid packning. Genomskinligt plastlock med litet grepp på mitten. Vadderat fodral med kardborre till brännaren, kastrullen rymmer en 230-gramstub och packas i nätpåse.

Kommentar 
Gedigen japansk brännare med hög effekt, som blir mycket snabbare med vindskydd och kastrull med värmeväxlare. Lågan har otroligt jämn och fin spridning, vilket ger passande värme för matlagning – och där ger testets bredaste kastrullstöd ytterligare plus. En tvåliterskastrull står stadigt. -Praktiskt med inbyggd piezotändare.

Kastrullen är lätt och enkel utan invändig gradering. Plus för att de två handtagen enkelt viks undan och att locket är genomskinligt. Se upp med smala kokkärl, då behöver den breda lågan dras ner för att inte riskera att lågorna letar sig upp till gummerade handtag eller lock som kan börja smälta. 

Inte minsta pys av gas läcker när den rejäla ventilen skruvas på och av gastuben, till skillnad från andra brännare i testet.

Primus Express Stove – BÄST I TEST!

Pris 740 kronor (brännare 445 + kastrull 295)
Vikt 357 gram (brännare 86 + kastrull 272) 
Kastrull Primus Litech Trek Kettle
Piezotändare Ja och nej, välj själv.
Effekt 2 600 watt
Koktid (0,5 liter) 2 minuter, 27 sekunder 
Packmått 12,5 x 13,5 centimeter (i Litech Trek)
Köpinfo primusequipment.com 

Användning
Pålitligt kök som är snabbt. Lättpackat i testade kastrullen Litech Trek. Det passar för vattenkok och för 1–2 personer. Lågan är reglerbar och större kastruller kan användas för matlagning. Vi har testat modellen utan piezo.

Beskrivning
Det toppmonterade köket har reglerbar låga som kan finjusteras. Brännaren är med de tre vikbara stöden utfällda 13 centimeter i diameter, varav huvudet är 3,8 centimeter. Brännarens material är mässing och rostfritt stål. Den kan packas i en påse av nylon. 

Kastrullen Litech Trek Kettle är i hård-anodiserad aluminium och rymmer en liter, men för skvättfri kokning är det bäst att fylla med mindre vatten. Markering för vätske-nivå saknas. Kärlet är lätt och locket med nonstickbeläggning kan användas som liten stekpanna. Båda har vikbara, gummerade handtag. Kaffepress kan köpas till.

Kommentar
Nytt och pålitligt kök som är vår favorit i testet. Brännaren skruvas lätt och utan pys på gastuben. Köket är enkelt att tända även utan piezo. Brännaren har stabila armar med taggar som håller kärlet på plats. 

Vi är också nöjda med testkastrullen, som är lätt och funktionell och fungerar fint för vatten-kokning. Bra att kärlet har räffling under och står stabilt på brännarens armar. Perfekt grepp också i kastrullens vikbara och iso-lerade handtag – men se till att vika ut handtagen innan kastrullen sätts på lågan, annars kan gummeringen smälta. Köket ger ett riktigt snabbt uppkok, även med halvfull gastub. Den spetsiga och koncentrerade lågan kokar effektivt och tål en hel del vind, men använd gärna vindskydd för att spara på gasen. Lågan är reglerbar, vilket är bra vid matlagning – men ska du satsa på det, välj en större kastrull. 

Köket är lättpackat eftersom brännare och 230-grams gastub ryms i kärlet. Även stödben kan få plats om så önskas.

Optimus Crux Lite

Pris 1 100 kronor (endast brännare 349)
Kastrull Electra Fe (kastrull/vindskydd/piezo)
Vikt 468 gram (brännare 78 + kastrull/
vindskydd/piezo 390)
Piezotändare Ja, separat. Finns även med integrerad piezo.
Effekt 3 000 watt 
Koktid (0,5 liter) 2 minuter, 20 sekunder 
Packmått 7,1 x 5,7 x 5,6 centimeter (enbart brännaren)
Köpinfo optimusstoves.com

Användning
Lättanvänt och snabbt kök för vattenkok och matlagning till en eller flera. Crux Lite har stor spridning på lågan, vilket är en fördel då mat ska lagas. Hög effekt och den tillhörande kastrullen med värmeväxlare ger testets snabbaste koktid.

Beskrivning
Brännarhuvud i rostfritt stål, med en dia-meter på 4,8 centimeter, sprider lågan -genom att den håliga ytan där gasen passerar är vinklad utåt i en konvex form. Tre tandade kastrullstöd är 12 centimeter när de fälls ut. Finns även större modellen Crux och den mindre Crux Solo.

I det testade kitet Elektra Fe ingår ett hårt vindskydd i metall som kläms fast runt -brännarens fäste. Kastrullen på nästan en -liter har värmeväxlare och ett lock som också är en stekpanna. Båda kokkärlen är i hårdanodiserad aluminium med nonstickbeläggning och har fällbara handtag. Lös piezotändare ingår liksom packpåsar till brännaren och kitet. 230-grams gastub ryms. 

Kommentar
Crux Lite är superlätt, enkelt att använda och en riktig klassiker. I över tio år har det förbättrats och har idag en låga som är lättjusterad – och med tillhörande vindskydd är driften pålitlig. Två faktorer gör köket lämpligt för matlagning och större kokkärl: de vida stödbenen och lågan vars bredd ger en jämn värme över en vidare yta. Stödbenens leder upplevs dock som lite vickiga, men -under kokkärlets tyngd blir de mer stabila. 

Vi har testat brännaren Crux Lite kombinerad med Electra Fe, vilket ger en gaseffektiv och snabb kokning. Tack vare kastrullens värmeväxlare och vindskyddet – en säker lösning då det fästs högt upp runt brännarfästet ovanför gastuben. Vi gillar kastrullens rejäla och gummiklädda handtag som enkelt fälls in då köket inte används. Den lösa piezo-tändaren är en smaksak men fungerar fint bara man håller koll på den.

Med ett lättare kokkärl är Crux Lite ett bra val för den som prioriterar lättvikt. 

Jetboil Flash Cooking 2.0

Pris 1 485 kronor (inklusive kastrull)
Vikt 366 gram (brännare 145 + kastrull 221) 
Kastrull Ingår (kompaktkök)
Piezotändare Ja
Effekt 2 000 watt
Koktid (0,5 liter) 2 minuter, 30 sekunder
Packmått 10,4 x 18,5 centimeter
Köpinfo jetboil.com 

Användning 
Lätt och vindskyddat kök i kompakt modell. Uppdaterat med värmeindikator som syns på håll. Passar för vattenkok som solokök- -eller för två personer. Skvättfri kokning i kastrullen är 0,5 liter. Snabb koktid om gastuben är välfylld. Piezo finns.

Beskrivning
Kompakt kök med kärl och brännare i en -enhet. Brännaren är i mässing och metall, och nertill inbyggd i hård plast. Brännaren är 9,4 centimeter i diameter, varav huvudet är 3,7 centimeter. Lågan kan inte finjusteras.

Kastrullen i hårdanodiserad aluminium har värmeväxlare med veckad metallring. Botten-skydd i plast funkar som mått och skål (vikt 28 gram). Kärlet har isolering i -neopren och handtag i tyg samt plastlock med hällpip. Termokromatisk värmeindikator blir rödare allt eftersom vattnet blir hetare. Ha uppsikt om mer än 0,5 liter vatten kokas så att det inte skvätter. Stödben för gastub ingår. Kaffepress och grytstöd kan köpas till.

Kommentar
Jetboils lätta och kompakta kök har funnits länge, och Flash är en klassiker. Enkelt att tända med piezo och vindtåligt eftersom kärlets värmeväxlare ramar in lågan. Uppkok sker snabbt, särskilt om en välfylld gasbehållare används. Vid halvtom tub tar det längre tid. Lågan kan inte finjusteras och kastrullen är mindre, vilket gör att köket är bäst för vattenkok. Med pannstöd kan större kärl användas.

Bra med isolerad kastrull som håller värmen. Det är dock lite pilligt att lösgöra kärlet från brännaren, bland annat för att hand-taget i mjukt tyg ger sämre grepp. 

Nytt är att Flash är uppdaterad med -värmeindikator. En fördel vid lägerpyssel för att ha koll på vattenkoket på håll. Indikatorn lyser helt röd alldeles innan vattnet börjar koka. Färgmarkeringen syns dock sämre i solljus. 

Eifel Outdoor Equipment, Scandium x2

Pris 940 kronor (inklusive kastrull)
Vikt 509 gram (brännare 190 + kastrull 319) 
Kastrull Ingår (kompaktkök)
Piezotändare Ja
Effekt 1 600 watt
Koktid (0,5 liter) 2 minuter, 30 sekunder
Packmått 12,8 x 19 centimeter
Köpinfo eoe-europe.com 

Användning
Vindskyddat och rejält kompaktkök för 1–2 personer. Ett kök främst för vattenkok, men även enklare matlagning fungerar eftersom kärlet rymmer en hel liter. Lågan kan dock inte finjusteras. Snabb koktid om gastuben är välfylld. 

Beskrivning
Kompakt kök där brännaren och kärlet är en enhet. Brännaren är totalt 11 centimeter i diameter och huvudet är 3,8 centimeter. -Materialet är mässing och metall och brännaren är nertill inbyggd i hård plast. Piezo-tändare finns. Kastrullen är i hårdanodiserad- aluminium och har värmeväxlare med veckad metall, som ger högre effekt. Invändiga markeringar finns för halvliter och liter.

Kastrullen är isolerad på utsidan med neopren som håller värmen på vatten och mat. Det finns också ett vikbart och kraftigt handtag. Plastlocket har handkläpp av silikon och det finns en liten hällpip. Stödben för gastub och pannstöd ingår. 

Kommentar
En ny bekantskap för oss är det tyska varumärket Eifel. Testade Scandium x2 är rejält och vindtåligt eftersom kärlets värmeväxlare- ramar in lågan. Piezo-knappen fungerar också utmärkt. Det blir dock ett litet pys när brännaren skruvas på och av tuben. 

Kastrullen har tydlig vätskemarkering och rymmer en liter, men lämpligt att koka är något mindre eftersom vattnet annars kan bubbla över. Med pannstöd funkar även -andra kärl. 

Lågan kan inte finjusteras, men enklare matlagning är möjlig. Koktiden är snabb med välfylld gastub, men det tar längre tid när tuben är halvfull. Bra att kastrullen är isolerad för att minska värmeförlust och mängden gas. 

Lite trixigt att sätta kärlet rätt på plats på brännaren, men handtaget är rejält vilket underlättar. 230-grams gastub ryms i kärlet- ihop med brännaren och stödben – men det blir en liten glipa. Bra att handtaget kan vikas över som lås. 

Test av spindelkök hittar du här!