I en veckas tid har Anders Andrae varit ute på pilgrimsleden S:t Olavsleden. I en vanlig rullstol med ett avtagbart extrahjul har han undersökt hur leden fungerar för människor med olika funktionsvariationer. Med sig på turen hade han Linus Palmqvist, guide och instruktör inom friluftspedagogik.
Anders Andrae arbetar med tillgänglighetsfrågor i naturen. Han guidar på turer men anlitas också för att hjälpa till att utveckla friluftsområden. Han drivs av att inspirera andra att hitta ut och vill att Sveriges vandringsleder ska bli mer tillgängliga för fler – något som verkligen är på tiden, poängterar han.
Anders själv lever med ryggmärgsbråck sedan födseln och har alltid använt rullstol. Friluftslivet har betytt mycket för honom och han räds sällan en utmaning i terrängen. När han fick frågan om att inventera delar av vandringsleden S:t Olavsleden tvekade han inte. 125 km mellan Östersund och Åre blev det och med sig hade han vännen och naturguiden Linus Palmqvist.
– Tanken med vår tur var att att se om man kan göra delar av leden mer tillgängliga för människor med olika funktionsvariationer. Vi valde etappen Östersund-Åre för det ska vara den enklaste delen, förklarar Anders Andrae.

Initiativet till inventeringen kom från Östersunds kommun.
– Det känns kul och viktigt att man vill satsa på att leden ska vara tillgänglig för så många som möjligt, säger Linus Palmqvist som kunde hjälpa till när terrängen blev för tuff för rullstolen.
De har i huvudsak vandrat cykelleden då den inte är lika teknisk som vandringsleden. Under vissa etapper har cykelleden gått på bilvägen, vilket må vara ett bra underlag för rullstol – men kanske inte kantat av stora naturupplevelser.
Förutom en del branta, långa backar är det just bilvägen som varit tuffast för Anders.
– På de delar som gick ute på E14 har det stundtals varit ganska jobbigt och stressande. Där fick jag inte så mycket naturkänsla.
Andra delar av leden var utmanande för de båda, särskilt där det var lerigt och backigt samtidigt.
– Då har det varit nödvändigt att putta på i uppförsbackarna eftersom att rullstolen har gått djupt ner i leran, lite som en jordfräs. När det har regnat har det också varit nödvändigt att hålla i rullstolen för att bromsa i nedförsbackarna. När drivringarna blir blöta får Anders nämligen inget grepp och har svårt att både bromsa och styra, säger Linus Palmqvist.

Utmaningarna till trots tycker Anders att just dessa mil av av pilgrimsleden är bra ur tillgänglighetssynpunkt.
– Det beror givetvis på vilken kondition man har och funktionsnedsättning. Det går att ta sig fram på den här biten av leden med rullstol, men då måste man vara i hyfsat god form och ha någon med sig som kan hjälpa till där det behövs. Denna etapp av S:t Olavsleden har generellt bra tillgänglighet, men några sträckor behöver åtgärdas lite. Jag tror att denna tur som vi har gjort kan inspirera andra i min situation, att ge sig ut. Jag hoppas verkligen det. Om inte annat kommer jag och Linus kanske anordna en vandring här nästa år.

Läs mer om Anders Andrae här: ”Allt går tills motsatsen bevisas”
Läs mer om S:t Olavsleden här: Det våras för pilgrimsleden
Läs mer om tillgänglig vandring här: 9 tillgängliga turer