Besök en våtmark

Idag är det våtmarkernas dag. Vill du besöka en? De flesta av Sveriges viktiga våtmarker är helt vanliga doldisar, men här finns också några kändisar som bjuder in besökare.

 1. Var som helst
  Miljöjournalisten och författaren Bo Landins tips till den som vill lära sig mer om våtmarker i praktiken: Bind för ögonen framför en karta över Sverige. Peka var som helst, besök den platsen och studera hur vattnet spelar roll i landskapet just där. 
 2. Muddus/Muttus nationalpark
  Den knappt 50 000 hektar stora nationalparken, som ligger i kommunerna -Gällivare och Jokkmokk i Lappland, är en del av världsarvet Laponia. Parken präglas av mosaikartade myrmarker, gammelskog, vattenfall och djupa raviner. Besöksentrén för sommargäster hittas i Skájdde 38 kilometer från Jokkmokk.
 3. Store Mosse nationalpark
  Södra Sveriges största myrområde hittas i småländska Store Mosse. Större delen av nationalparken är högmosse, där torvlagret har vuxit till i över 8 000 år, men här finns också bland annat kärr och gammal barrskog. Naturum och huvudentré ligger utmed riksväg 151 mellan Värnamo och Gnosjö, 17 kilometer från Värnamo.
 4. Hornborgasjön 
  Säg Hornborgasjön och de flesta tänker nog på den årliga trandansen. Sveriges mest kända fågelsjö är egentligen en våtmark – knappt en meter djup på de flesta ställen. Sjön utgör lejonparten av ett 4 000 hektar stort naturreservat, som också består av mossor, strandängar, lövskog  och betesmarker. Naturum och entré hittas nära Broddetorp, varifrån det är två mil till Skara, Falköping och Skövde.

Läs mer om våtmarkerna här: ”Vad är grejen med med våtmarkerna”?