Peter Bergström:”Det har tagit tid att hitta rätt”

Ett liv till fots har fått Peter Bergström att uppskatta lätt packning. Men säkerhet, värme och musik skulle han aldrig tumma på för viktens skull.

Text: Emma V Larsson, Foto: Roger Borgelid

Hur genomtänkt är din packning?
– Idag är den extremt genomtänkt. Men jag är 65 år och jag började vandra något år efter lumpen, så jag har haft lång tid på mig att hitta rätt.

Hur har packningen förändrats sedan dess?
– Oj, jättemycket. Den är bättre och lättare nu. För 40 år sedan vandrade jag från Abisko till Nikkaluokta med 27 kilo på ryggen. Jag tyckte det var lätt, för jag slapp bära vapen som i lumpen. På den tiden var det stor rygga som gällde, ju större desto bättre. Då var man häftigast och coolast.

Numera vandrar du lite lättare än så?
– Ja, 27 kilo har blivit 5,5 kilo, utan mat och vatten. Under tio dagar i fjällen med mat och vatten hamnar jag på 14 kg. Så något har ju hänt längs vägen. Nu väljer jag utrustning som ger bra komfort till lägsta vikt. Men jag skulle aldrig tumma på säkerheten eller värmen för viktens skull.

Hur kom du in på lättvikt?
– Min son inspirerade mig. Som 22-åring blev han intresserad av långleden Pacific Crest Trail och började tokgoogla amerikansk utrustning. De hade kommit mycket längre inom detta på den tiden. 2017 gjorde jag Gröna bandet med lätta amerikanska grejer. 2018 gick jag Gröna bandet igen och hade slimmat packningen ännu mer. 2019 vandrade jag Pacific Crest Trail och sedan dess har jag ungefär samma utrustning. 

Vilket byte minskade vikten mest? 
– Det var nog tältet. Jag hade ett Hilleberg Nammatj förut. Eller, jag har haft många Hille-bergtält, de är jättefina. Jag gillar att de håller i generationer och är så kvalitativa. Jag funderar på att skaffa ett för långsamma slövandringar. Men idag kör jag med ett enmanna som man sätter upp med en stav. Det väger bara 395 gram, och tål mer än man tror.

Unnar du dig något onödigt alls?
– Inte i form av mat och så, jag kör på frystorkat. Men jo, kaffe! Det klarar man sig ju utan, men åh så mysigt det är med en kopp. Det väger lite i förhållande till njutningen. Jag har hörlurar med mig också, det är inte nödvändigt, men trevligt på långvandring. Jag lyssnar på musik, böcker, nyheter och poddar. Sen har jag också en Garmin-klocka, som visar distans och höjd. Det är kanske onödigt men kul. Inte så tung, i och för sig.

Är du prylnörd?
– Ja, man måste nörda ner sig. Jag är inte purung. För att orka vandra långt måste jag bära lätt. Jag vill också ha bra och kvalitativa grejer, de måste uppfylla mina krav. Många vandrar med billiga grejer på de amerikanska långlederna, och det funkar ju det med. Men ungdomar tål mer elände.

Vad är viktigast i din packning?
– Värme. Jag fryser lätt om händer och fötter, så jag har alltid extra värme med mig. Jag har lärt mig vad som behövs – som den lättaste sovsäck jag kan ha med mig, som ändå håller mig varm. Eller ja, det är inte en sovsäck utan en quilt. Jag sover med lätta dunskor och sockor på, för att hålla värmen. Jag har en väldigt varm och lätt dunjacka från Montbell. Det är nog världens lättaste – och dyraste – dunjacka. 240 gram. Jag är superrädd om den, den har det fluffigaste dunet som finns.

Spontanshoppar du aldrig?
– Oftast inte. Men i USA köpte jag en legendarisk fleece, i och för sig planerat. I den lilla hålan Leadville i Colorado har ett företag börjat tillverka en riktig kultfleece. Man får boka tid för att handla där och det är fyra månaders väntetid. Man får bara köpa två grejer. Det är en riktig snackis på långleden Continental Divide Trail. Jag älskar den fleecetröjan! Även om den inte är jättelätt.

Köper du ofta ny utrustning?
– Nej, men jag läser mycket om utrustning och material. Det som måste bytas ut ofta är ju skorna. Jag kör på trailrunners från La Sportiva. De är sköna och jag trivs med dem, men det finns lättare. På en långvandring som CDT, som tar runt fem månader, behöver jag fem par. På Gröna bandet räckte det med ett par enkel väg, jag bytte till ett nytt par i Abisko på tillbakavägen.  

Är du nöjd med din packning?
– Ja, det är jag. Jag vet att den kan bli lättare men det är ingenting jag strävar mot. Det enda jag egentligen saknar är en liten aluminiumkastrull på 0,65 liter, med värmeväxlare.  

Peter Bergström

Ålder: 65 år

Bor: I Malmö, samt i sommarstuga vid sjön Bolmen i Småland.

Familj: Två vuxna barn och ett barnbarn.

Gör: Pensionär som vandrar och bygger. Blev utnämnd till Årets lättviktsvandrare 2023 och kan räkna sig som en ”triple crowner”, då han vandrat de amerikanska långlederna Continental Divide Trail (cirka 500 mil), Appalachian Trail (cirka 350 mil) och Pacific Crest Trail (cirka 425 mil). 

I Peters packning

Tältet: Zpack Solplex

Quilten: Katabatic Sawach

Liggunderlaget: Thermarest Neo Air Xlite Regular

Köket: Soto Windmaster

Skorna: La Sportiva Ultra Raptor

Ryggsäcken: DCF Long Haul från Superior Wilderness Designs, 35 l

Byxorna: Dobsom R-90

Tröjan: Jolly Gear Triple Crown Button down

Jackan: Montbell Torrent Flier

Förstärkningsplagget: Montbell Plasma 1000 Alpine Down Parka