Blåbärssmulpaj med vaniljsås

Det vankas midsommar och vi är mitt i examenstider. Inget fika smakar väl så gott som i skogen? Flytta ut firandet i naturen med denna goda smulpaj som du enkelt ”bakar” på ditt vanliga utekök!

Recept och foto: Nathalie Spjälle

Blåbärssmulpaj med vaniljsås 

3–4 portioner 

Smuldeg
2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosolja
0,5 dl lönnsirap
Salt
Kardemumma 

Fyllning
125 g blåbär
1 msk potatismjöl
Lönnsirap

Tillbehör
Vaniljsås

Blanda mandelmjöl, havregryn, karde­mumma och salt. Tänd stormköket och stek smuldegen i kokosolja. När den börjat få en gyllene färg tillsätter du lönnsirapen och steker vidare tills vätskan försvinner. Häll över smuldegen på en tallrik.

Stek blåbären tillsammans med lönn­sirap tills det börjar bubbla. Tillsätt potatis­mjöl och stek vidare tills vätskan försvinner.

Toppa blåbärsblandningen med smuldegen och servera tillsammans med ­vaniljsås.