Ta med ugnen ut i skogen

Efter stormköket och stekhällen är det fältugnens tur att trenda bland friluftsfolket. Men hur använder man en sådan? Det vet utekocken Elle Nikishkova.

Text Marie Kjellnäs, Recept: Elle Nikishkova, Foto: Forrest & Indiana D’Andreae

Att laga mat i fältugn är något helt annat än att röra ihop kalorier under rasten för att orka med nästa etapp på turen. Det är som en friluftsaktivitet i sig, där tillredandet av rätterna mitt i naturen – och ätandet – blir själva upplevelsen. 

Fältugnen är alltså, för dig som inte redan hör till de frälsta, ett kärl i gjutjärn som gör det möjligt att koka, steka, fritera och baka över öppen eld (eller på gasolgrill, för den som föredrar det). Den har ett platt lock som du fyller med glödande briketter, för att skapa både över- och undervärme. 

Det finns söta små fältugnar som rymmer en halvliter och stora bjässar på över tio liter, men särskilt turvänliga är de inte. Gjutjärn är ju per definition tungt och otympligt. Bäst fungerar fältugnen för mer stationärt friluftsliv, i ett tillfälligt basläger eller vid sommarstugan. Den kan också tas med ut på äventyr i kajaken eller husbilen.

En som laborerat med fältugnen mer än de flesta är utekocken Elle Nikishkova. I sin nya bok Laga mat i fältugn målar hon upp en bild av en matlagningskonst som på ett sätt är ganska enkel och ursprunglig, men som också kräver lite finger­toppskänsla och kunskap i eldhantering. Och den som är rädd för att smutsa ner sig i utelivet göre sig icke besvär.  

Men att fältugnen är värd besväret, det råder det ingen tvekan om. Till dig som tvekar säger jag bara en sak: Pulled pork i porter.

Kom igång med fältugn

1. VÄLJ RÄTT FÄLTUGN

Fältugnar för utomhusbruk finns i olika former och ­storlekar, vissa med egen­skaper som ­temperaturhål, ben eller grillränder på locket. En 3-litersugn passar om du oftast lagar mat till 2–4 personer, en 6-liters om ni snarare är 6–8. Förutom vanliga runda fältugnar finns rektangulära och avlånga med raka eller rundade kanter. Vill du kunna ställa ugnen på en gasolgrill är det bra om den inte har ben, vill du kunna hänga den i en trefot behöver den ha ett handtag. Tänk dig in i hur du vill laga mat innan du väljer ugn.

2. SKAFFA BRA REDSKAP

Förutom ugnen behöver du ett par ­värmetåliga handskar, en locklyftare, något slags ställ för ugnen (kan vara en stekhäll eller en grill) samt en brikett­startare för att snabbt och smidigt tända dina briketter. Den senare får gärna vara av större modell, så att du får i så mycket briketter som möjligt. 
 

3. ÖVA, ÖVA, ÖVA, ÖVA

Det är inte särskilt svårt att laga mat i fältugn, men det krävs ofta lite övning innan du får till rätterna som du vill. Börja med enkla rätter för att få till tekniken, med allt från elden till briketterna och själva matlagningen. Glöm inte heller att ugnen ska göras ren efteråt. Har du bakplåtspapper i när du bakar räcker det oftast att torka av ugnen och olja in den med en neutral olja. 

Testa ett recept ur boken här: Pulled pork i porter.

Fin kokbok för utefolk

Vi har hämtat inspiration och recept ur Laga mat i fältugn av Elle Nikishkova (Calazo Förlag, 2023). Det är en riktigt fin och grundlig guidebok för den som är nyfiken på fältugnen som verktyg i uteköket. Förutom en mängd recept, både enkla och mer avancerade, får läsaren en genomgång av fältugnens historia, ­användningsområden och funktioner. 

Ett stort plus för de fina bilderna!

Den som vill fördjupa sig ytterligare i fältugnen, eller andra redskap för utematlagning, kan hänga med Elle på en av hennes kurser (se ellesutemat.se/­kurser). Hon håller även kurser i plockning av matsvamp och vilda ätliga växter, samt toppfågeljakt för nybörjare.