Test: liggunderlag under halvkilot

Vill du sova bekvämt på turen, men inte släpa runt på mer än nödvändigt? Vi har testat uppblåsbara liggunderlag under halvkilot. Några av dem är isolerade och klarar tre säsonger.

Detta test utfördes under 2022.

Av: Lena Hedman och Erika Enequist

Klymit inertia x-frame

Pris 1 095 kronor
Vikt 238 gram
Liggyta 46 x 183 x 4 centimeter (en storlek).
Isolering Nej
R-värde Info saknas.
Packpåse 8 x 15 centimeter
Köpinfo bikeshop.se

Användning

Passar lättviktsvandrare och den som sover gott utan ett tjockt underlag. För sommarbruk och lättpackade turer. Kombinera med cellplast för att stoppa markkylan.

Beskrivning

Lättaste liggunderlaget med hålrum mellan smala kanaler som mest är placerade upptill och vid rumpan. Materialet är polyester. Antimikrobiell insida och kombiventil som blåses upp manuellt. Beställ en handpump för högre­ tryck (349 kronor), men notera att pumpen väger 100 gram. Lagningskit finns. Företaget anger livstidsgaranti. 

Kommentar

Fjäderlätt och smart med luftkanaler där de ­behövs som bäst. Vi har blåst upp manuellt, vilket går lätt – men det tar lite tid att tömma med kombiventilen. Oväntat bra att ligga på, men inte lika bekvämt som de andra underlagen i testet. Den smala formen är sämre för den som rör sig i sömnen. Markkyla kommer upp genom hålrummen – kombinera med ett isolerande underlag i cellplast.

Thermarest neoair uberlite

Pris 2 300 kronor
Vikt 290 gram
Liggyta 64 x 183 x 6,5 centimeter (reg).
Isolering Nej
R-värde 2,3
Packpåse 9 x 15 centimeter
Köpinfo thermarest.com

Användning

Härligt bekväm och lättpackad är Thermarests lättaste modell, som isolerar för de tre varmaste årstiderna. Bredast i testet med god plats för armarna. Hanteras varsamt.

Beskrivning

Mumieformad, bred modell med tvärgående luftkanaler. Hundratals luftceller bildas av två lager med triangelformade kanaler. Nylonväven är 15D – lättast i testet. Ventilen­ används för uppblåsning och tömning. Finns i lättare ¾-längd liksom smalare variant. Blåspåse (som kan användas som packsäck) ingår, liksom ett bra lagningskit. 

Kommentar

Marknadens kanske lättaste täckande underlag är vår favorit. Det ger komfort och lyxig bredd. Prassligare än de mjukaste i ­testet, men tystare än modellens föregångare. Enkelt att blåsa upp, trögare att tömma på luft och lite halkigt undertill. På kalla turer,­ komplettera med ett liggunderlag i cellplast. Packa laglappar och du kan sova tryggt och gå med lätta steg.

Sea to Summit Ultralight Air 

Pris 1 259 kronor
Vikt 357 gram
Liggyta 55 x 183 x 5 centimeter (reg).
Isolering Nej
R-värde 1,1
Packpåse 8 x 19 centimeter
Köpinfo cirdan.se

Användning

Smart konstruktion för sommarbruk som tar liten plats i ryggsäcken. Passar för vandraren som inte behöver det tjockaste underlaget eller kombinerar med ett i cellplast.

Beskrivning

Något mumieformat liggunderlag bestående­ av luftceller som fördelar kroppsvikten. ­Materialet är nylon och det finns antimikro­biell behandling invändigt. En mindre packpåse fungerar för uppblåsning av under­laget. Det finns en multifunktionsventil för att blåsa upp, tömma och finjustera luften. Lagningskit medföljer. Fyra storlekar finns.

Kommentar

Lättpackat underlag med avlastande luftceller, som gör det bekvämt trots att det bara är fem centimeter tjockt. Dock inte lika dämpande och isolerande som de tjockare i testet. Komplettera gärna med ett underlag i cellplast. Blåspåsen är liten, men det går ändå rätt snabbt att luftfylla underlaget. Kombiventilen fungerar mycket bra. Trångt att få in underlaget i packpåsen.

Exped Ultra 3R Mummy

Pris 1 995 kronor
Vikt 358 gram
Liggyta 52 x 183 x 7 centimeter (M).
Isolering Ja, syntet.
R-värde 2,9 
Packpåse 10 x 22 centimeter
Köpinfo exped.com/en

Användning

Bekvämt underlag för tre säsonger, med syntetisolering som klarar någon minusgrad. Avsmalnande form passar sämre för den som rör sig i sömnen.

Beskrivning

Mumieformat underlag med längsgående kanaler, varav de yttersta är lite tjockare. Av återvunnen polyester och syntetfyllt. Blåspåse finns. En ventil för uppblåsning och en för att släppa ut luften. Kan finjusteras. Certifierat av Oeko-tex 100 och Bluesign. Fluorkarbonfritt. Fem års garanti och lagningskit finns. Även bredare och i storlek L.

Kommentar

Ett av de lättare underlagen i testet och ­bekvämt att ligga på. Skönt mjuk väv gör att du kan vända dig ljudlöst. Isoleringen värmer även vid kyliga nätter. Mumieformad design sparar vikt, men modellen är väl avsmalnande nertill och risken är att benen hamnar vid sidan av underlaget – välj gärna den bredare modellen. Tunn och bra blåspåse, vettiga ventiler och utmärkt packpåse. 

Big Agnes Insulated AXL Air

Pris 2 245 kronor
Vikt 391 gram
Liggyta 51 x 183 x 9,5 centimeter (M)
Isolering Ja, syntet.
R-värde 3
Packpåse 8 x 17 centimeter
Köpinfo outnorth.se

Användning

Skönt underlag för tre säsonger. Ett av de tjockare, med syntetisolering som värmer lite extra. Fungerar fint även under höstens svalare nätter och ner till någon minusgrad.

Beskrivning

Rektangulärt underlag med luftceller som fördelar kroppsvikten. Materialet är ripstop nylon. På insidan finns Primaloft Gold-­isolering och även antimikrobiell beläggning. Kombinerad ventil för uppblåsning/tömning samt finjustering. Påsen för uppblåsning är i återvunnet material. Reparationskit och extra­ ventil medföljer. Finns även i storlek L.

Kommentar

Ett av de mest bekväma och tjockare underlagen i testet, som ändå inte väger alltför mycket. Luftcellerna gör det vilsamt för hela kroppen. Isoleringen värmer extra och gör att underlaget klarar även kallare höstnätter. Ett riktigt bra liggunderlag! Tar dock lite tid att tömma luften med kombiventilen. Andra minus är trång packpåse, något halkig väv och högt pris.

Urberg Airmat Nova S

Pris 595 kronor
Vikt 410 gram
Liggyta 56 x 187 x 5,5 centimeter (reg).
Isolering Nej
R-värde 1,6
Packpåse 9,5 x 24 centimeter

Köpinfo outnorth.se

Användning

Testets näst billigaste liggunderlag är en bubblig sommarmodell som fungerar bra i varma temperaturer, på låglandsvandring och ­äventyrliga resor. 

Beskrivning

Mumieformat liggunderlag som är varu­märkets lättaste variant och finns i en storlek. Luftkanalerna bildar en bubblig yta som ger låg vikt och jämnar ut ojämnheter. Väv i lättviktsnylon i kvalitet 20D. Kombiventilen­ i fotänden är 19 millimeter och passar till Urberg drybag pump, kan köpas till. En procent av försäljningen går till For the Planet.

Kommentar

Prisvärt underlag, med en bubblig yta av luftceller som visar sig vara väldigt bekväm. Dock bör underlaget provas då höften kan få markkänning för vissa när man ligger på sidan. Lågt R-värde begränsar funktionen till varmare turer – med ett tjockare ligg­underlag i cellplast under klarar det kyligare sommarnätter. Lite prassligt och smalt, men funktionen är ändå helt godkänd.

Nemo Tensor insulated

Pris 2 000 kronor
Vikt 430 gram
Liggyta 51 x 183 x 8 centimeter (reg)
Isolering Ja, aluminiumfoder.
R-värde 3,4
Packpåse 8 x 20 centimeter
Köpinfo nemoequipment.eu

Användning

Härligt skönt är testets varmaste underlag. En tjock och bekväm modell som fungerar året runt, utom i kallaste midvintertemperaturer. Det har även bra miljötänk.

Beskrivning

Rektangulär form med tvärgående luft­kanaler. Återvunnen och Bluesign-godkänd polyesterväv. Två lager aluminiumfoder ­reflekterar kroppsvärmen respektive kylan åt rätt håll för god komfort. Enkel ventil som kan finjustera lufttrycket. Pumppåse med smal öppning blåses i från någon decimeters håll. Pump och reparationskit ingår. Även i mumieform, ¾-längd och bredare.

Kommentar

Det varmaste underlaget i testet är också bekvämt, med tyst och mjukt tyg. Lättviktsväven är i 20D som ska hanteras varsamt. Pumpsäck och ventil gör det enkelt att blåsa upp och tömma, samt att finjustera till skönaste lufttrycket. 51 centimeters bredd är nästan vingligt smalt för tjockleken, så välj gärna den 13 centimeter bredare modellen som väger dryga halvkilot. 

Vaude Performance 7 M

Pris 1 650 kronor
Vikt 430 gram
Liggyta 51 x 183 x 7 centimeter
Isolering Ja, syntet.
R-värde 2,7
Packpåse 9,5 x 26 centimeter 
Köpinfo vaude.com

Användning

Ett av de tjockare underlagen – bekvämt och värmande nog för tre årstider och ner till ett par minusgrader. Tysta material söver dig högt ovanför slät som ojämn mark.

Beskrivning

Avlångt underlag med rundade hörn och fyllningen Primaloft Black Insulation ECO. Längsgående luftkanaler med isoleringen svetsad på ovansidan. Väven är PU-belagd polyester i tjocklek 20D. Kombinerad ventil med plastpinne som öppnar vid tömning. Reparationskit ingår. Finns även i L i 196-längd och 59-bredd. Vattentät pump-/packpåse kan köpas till för 315 kronor.

Kommentar

Tjockt, isolerat och bekvämt underlag. Den rektangulära modellen passar den som vill ha lika brett vid benen som upptill. Materialet är mjukt och tyst även när man vänder sig under natten. Pump gör det enkelt att blåsa upp – jobbigare när det ska ske manuellt. Tömningen går snabbt. Bra miljötänk är ett stort plus. Väven är vattentät och av ganska tunn sort, så hantera varsamt.

Forclaz MT 500 Air Ultra C.

Pris 499 kronor
Vikt 466 gram
Liggyta 52 x 180 x 5 centimeter (L)
Isolering Nej
R-värde 1,5
Packpåse 10 x 22 centimeter

Köpinfo decathlon.se

Användning

Ett något tunnare underlag som ändå ger god dämpning. Passar för användning sommartid eller varmare vår och höst. Mycket bra pris, men väger en del.

Beskrivning

Avfasat liggunderlag från butiken Decathlon som har längsgående­ luftkanaler. Materialet­ består av termo­plastisk polyuretan och poly­ester. Ingen blåspåse ingår och liggunderlaget blåses upp med munnen. Det finns en dubbelventil­ och en backventil. Anti-glidlappar i silikon i form av små trekanter finns upptill och vid rumpan. Lagningslapp medföljer. Även i storlek S och XL.

Kommentar

Den billigaste modellen i testet, med skön väv och lagom avfasning. Luftkanal­erna ger god dämpning trots att underlaget bara är fem centimeter tjockt – dock lägre isoleringsgrad. Bra med silikonlappar som gör att man inte glider av underlaget i sovsäcken. Tyngst i testet och svårt att packa i påsen. Lite jobbigt att underlaget blåses upp manuellt, men det funkar. 

Vad gör du om du får pyspunka?

Före turen, kolla alltid att liggunderlaget håller tätt. En pyspunka är svår nog att hitta på hemmaplan, ute i fält är det en riktig utmaning. Lyssna först efter pys från ventilen och gamla lagningar. Är det tyst kan vatten hällas på lagningar – bubblor bildas om det är hål. 

Nästa steg är att sänka ner ventilen och olika delar av liggunderlaget under vatten­ tills du hittar bubblor. Ta med lätta, genom­skinliga laglappar på turen – tyngre och rejälare används på hemmaplan. Punkarisken är ett starkt skäl till att alltid packa med åtminstone ett halvt liggunderlag av cellplast.