Emma Holm: ”Jag minskade min packning med 16 kilo”

I en intervju med Utemagasinet berättade långvandraren Emma Holm att hon bantade sin packning rejält inför Gröna bandet – från 26 till 10 kilo. Flera läsare mailade in och ville veta hur – här kommer svaret.

Är det viktigt för dig att vandra lätt?
– Jag är ingen ultralätt vandrare och tar lite avstånd från den hysterin. Det blir så hårt i tonen vid ultralätta diskussioner med många hårda pekpinnar. Jag tycker vandring ska vara lättillgängligt för alla och att de inte i det ska vara nödvändigtvis dyrt eller komplicerat. Med det sagt, en lättare packning gör generellt en mer njutbar vandring i längden. Jag tycker man ska jobba på att skala ned kilon och kanske inte fastna på enstaka gram.

Du minskade din packning rejält inför Gröna bandet?
– När jag vandrade Kungsleden startade jag med 26 kg. Jag lärde mig min läxa och bantade ned vikten längs med leden men kom ändå fram med hela 18 kg i ryggsäcken. När jag vandrade Alpe Adria-Leden året efter startade jag med cirka 13 kg. När jag lade handen på den blåa dörren som symboliserade starten på mitt Gröna Band hade jag runt 10 kg på ryggen. 

Hur gjorde du?
– Den största viktskillnaden i packningen har definitivt kommit från erfarenhet. Vid någon punkt började jag känna mig okej med att gå med samma kläder dag ut och dag in, jag började inse vilka grejer som inte var nödvändiga och jag har också bytt ut de stora grejerna som vägde allra mest. Jag tycker man bör packa sin ryggsäck inte enbart för att bära lättare utan även för sinnesro. Man ska veta att man kan klara sig genom allt som fjället kan komma att slänga på en. Det är en balansgång där ena sidan förespråkar 5 kg och den andra 25 kg. Att då gå efter någon annans lista på exakt vad som är nödvändigt hade aldrig fungerat för mig personligen. Kostnaden hade blivit en inre oro för diverse saker under vandringen. Men nu vet jag exakt var min gräns går, jag vet exakt vad jag behöver ha med mig.

Vilka prylar har du bytt ut?
– Mitt allra första tält vägde 2.5 kg men jag bytte ut det 2022 till ett Hilleberg Anjan 2 som jag trivs super med och som väger 1.7 kg. I samma veva uppgraderade jag även min ryggsäck till en som vägde 2.3 kg mindre. Inför mitt Gröna Band bytte jag också ut mitt kök. Jag hade ett hyfsat lätt triangakök på 700 gram som bytte jag till en Jetboil stash på 200 gram. Men den största viktboven var sovsäcken. På Kungsleden vägde min sovsäck 1.4 kg, men vid starten på Gröna Bandet endast 650 gram. Bara dessa ändringar har förändrat min basvikt med över fyra kg. Efter de lite större grejerna har jag också bytt ut mitt liggunderlag, min dunjacka, mitt första hjälpen-kit och jag har bytt ut kängorna mot lätta trail-skor.

Vad är ditt råd till andra som vill minska vikten?
– Att det är högst individuellt och jag kan tycka att en del av nöjet är att hitta sitt eget sätt att packa. Något som kan vara värt för alla att tänka på är de där allra tyngsta grejerna, det kan göra en enorm skillnad på hur vandringen känns i kroppen. Att ta med sig grejer för att man har lite extra utrymme är kanske inte optimalt heller. 

Läs mer om Emmas långvandringar här och här!