Ute testar: Lundhags Padje light

Lundhags och lättvikt, hur går det egentligen ihop? Vi testar en stor (men lätt) nyhet från Jämtlandsföretaget.

Bakgrund
Kängtillverkaren Lundhags är känd för sina gedigna och hållbara friluftsprodukter. ­Under 2023 lanserade man något nytt: ett koncept med kläder, kängor och ryggsäckar­ framtagna för vandring – fast betydligt lättare än deras tidigare kollektioner. Padje Light är en lätt ryggsäck för flerdagarsturer. Vi har testat den som rymmer 60 liter. 

Korta fakta
Padje Light 60 väger 1,1 kilo och är till­verkad i en tunn, slitstark och återvunnen (85%) nylonväv. En 8 millimeters aluminium­ram löper runt hela säcken, i syfte att främja en stabil­ bärteknik där höfterna spelar huvudrollen.­ Den avskalade designen rymmer inte många fack, men på utsidan finns stora stretch­fickor som ger 14 liter extra last­kapacitet plus ett litet fack med dragkedja.  Lösa Multi Pockets för höftbältet säljs som extra tillbehör. På toppen har Padje Light en rullöppning med justerbar Y-remskompression och metallspänne. 60-litersvarianten kostar 2 400 kronor, 45-liters 2 200 kronor.

UTE-låtande
Padje Light är slimmad och avskalad i sin design. Avsaknaden av fack blir en oro för Ute­redaktionens testperson – var ska alla bra-att-ha-prylar ligga? Men just den delen visar sig bli en välsignelse. Enligt Lundhags ­butikspersonal ska man inte packa mer än 20 kilo, helst runt 16 kilo som max. Onödiga saker får helt enkelt lämnas hemma, för den som kanske inte trimmat sina friluftsprylar­ enligt lättviktsprincipen. Utan en massa fack blir det enkelt att veta exakt var allting ­ligger i ryggsäcken. Stort plus för de stora stretchfickorna på utsidan som sväljer allt och lite till – dessa var föremål för både avund och beundran under som­marens fjälltur. 

Padje Light sitter skönt på höfterna med mjukt höftbälte. Den följer kroppens rörelser, är smidig och stabil att bära – både med mycket packning och med lite under topp­turer. Rullstängningen får högsta betyg – där kan ett liggunderlag hållas på plats med den justerbara remmen, och höjden blir flexibel. I lättviktskretsar beskrivs Padje Light, mycket­ passande, som en lämplig inkörsport till att vandra lättare. Minus för att regnskydd inte kommer med ryggsäcken, vilket är fallet med flera andra av Lundhags ryggsäckar.

Testat av: Uteredaktionen

Är du nyfiken på lättviktsprylar? Läs mer:

Sebastian Goulet: ”5,5 kilo är min basvikt”

Jörgen Johansson: ”Jag är ingen gramjägare”

Kenneth Shaw: ”Lätta prylar gör dig flexibel”