Svamp är ju inte bara mat, utan lika mycket friluftsliv och gemenskap. Är inte det exakt vad du behöver i höst? Utekocken Pontus Karén har komponerat ett recept för Utemagasinets räkning.
Recept och foto: Pontus Karén
2 portioner
2 portioner pasta (förkokt för snabbare matlagning)
200 g kantareller och blek taggsvamp, blandade
1/2 gul lök
Ett par stjälkar pak choi
3 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Smör till stekning
1 bit hårdost
Skär löken i grova bitar. Bryn den på uteköket tillsammans med svamp-blandningen tills all vätska försvunnit.
Tillsätt lite smör, grovt skuren pak choi och kryddorna.
När pak choien blivit lite mjuk, lägg cirka 1 msk av svampblandningen åt sidan. Tillsätt sedan grädden i pannan och låt den reducera lite.
Tillsätt pastan och låt koka tills allt blivit krämigt.
När pastan är al dente och såsen krämig, toppa med svampblandningen du sparat och riv en massa hårdost på.
Tips!
Koka gärna pastan al dente hemma och ta med i en tät påse – då går matlagningen- snabbare utomhus. Välj annars en pastasort med kort koktid.