Artiklar

Skribent: Redaktionen


3 destinationer för stigcykling
3 destinationer för stigcykling
Stigcykling hör helt klart till de aktiviteter som charmar flest nya fans just nu. Och i boomens kölvatten byggs nya cykelleder så att det knakar, runtom i landet. Vi tipsar om tre destinationer som satsar på cykel.
Här är de saknade topparna!
Här är de saknade topparna!
I Utemagasinet nummer 3-4 har det tyvärr blivit ett tryckfel. Artikeln "Den ultimata topplistan" har tappat de tre sista sidorna, med turbeskrivningar till Sylarna och Åreskutan. Här hittar du de förlorade topparna – och hela artikeln i pdf-form.
Vi ses på UTELIV(e) i helgen!
Vi ses på UTELIV(e) i helgen!
Följ med uteredaktionen när vi livesänder från vår tentipi i Vålådalen! Den 19 och 20 mars klockan 17-18, får ni ta del av vintertältning, utemat, fjällvandring med hund, utedrinkar och musik runt lägerelden – bland annat! Här är helgens matiga program. Vi ses på @utemagasinetsverige!
Krönika: Du behöver stjärnorna
Krönika: Du behöver stjärnorna
Varannan europé ser aldrig Vintergatan – och vår krönikör Gunnar "Kugge" Andersson uppmanar dig således att släcka din pannlampa: "Allt fler EU-länder reglerar användningen av artificiellt ljus – men debatten inbegriper sällan människan. Det oroar mig, ty om ljusföroreningar har avgörande påverkan på djur och växter torde fallet även vara så för oss människor."
Möt våren i löparskor
Möt våren i löparskor
Vill du rusa fritt över fjället i sommar? Eller galoppera i skogen? Då är det dags att börja jobba på löpformen. Här kommer Utemagasinets veckoprogram för ett fartfyllt och roligt friluftsliv.
Så impregnerar du dina skalplagg
Så impregnerar du dina skalplagg
Dagens skalplagg är mer miljösnälla än förr, men kräver kärlek och omsorg för att stå pall mot väder och vind. Vad är egentligen wash-in, sprej och vax? Vi reder ut. AV: ERIKA ENEQUIST
Pylguide: Öka pulsen i kylan
Pylguide: Öka pulsen i kylan
Spring genom snöfall, över is och slask, med smart och tålig utrustning. Det mesta funkar lika bra i längdspåret och på skridskoisen.
Vinterns hetaste prylar: Uppför och utför
Vinterns hetaste prylar: Uppför och utför
Vem behöver liftar? Gå på topptur i vinter och njut av både vyer och svängar – i rejäl och säker utrustning, förstås.
Recept: Burkad äppelpaj med vaniljsås
Recept: Burkad äppelpaj med vaniljsås
Packa ryggan full med burkad äppelpaj så lovar vi att det blir en god tur, var du är är. Recept: Susanne Jonsson/Susannes Skafferi, Foto: Andreas Nilsson
Krönika: "Sabba inte våra stigar!"
Krönika: "Sabba inte våra stigar!"
"Låt mig vara tydlig: Jag gillar mountainbike. Men, vi har ett problem. Stigcyklisterna har blivit väldigt många. De är, för att tala i biologiska termer, invasiva. Den ökande mängden hotar mångfalden på friluftslivets viktigaste rekryteringsytor – de storstadsnära skogarna." Av: Gunnar "Kugge" Andersson
Missa inte vårt nyhetsbrev!
Missa inte vårt nyhetsbrev!
Du har väl inte missat att Utemagasinet har kickat igång ett nytt nyhetsbrev? Det är vår digitala redaktör Emma V Larsson som knåpar ihop det, och hon utlovar spännande utenyheter varannan vecka framöver.
Vinn äventyrliga barnboken "Det stora tältäventyret"!
Vinn äventyrliga barnboken "Det stora tältäventyret"!
Följ med på ett äventyr med stjärngnistrande natthimlar och sprakande lägereldar, en hemlig underjordisk värld och en spökgrotta där det kanske – eller kanske inte – finns ett kungahjärta begravet. Nu lottar vi ut tre ex av den nya boken "Äventyrliga Klubben - Det stora tältäventyret".
Sköna dagsturer i Aosta
Sköna dagsturer i Aosta
Aostadalen i Italien är ett mecka för skidåkare – men här finns också några av världens vackraste vandringsleder. Häng med på en helgtur, men boende på rifugios i bergen. Nu lider säsongen mot sitt slut, men det är hög tid att börja drömma om nästa års tur! Text: Helene Lundgren, Foto: Felix Oppenheim
Tävla om äventyrlig barnbok – utspelar sig på en vandringsled!
Tävla om äventyrlig barnbok – utspelar sig på en vandringsled!
Vår medarbetare Emma V Larsson har skrivit äventyrsboken "Äventyrliga Klubben – Det stora skogsäventyret" som ska inspirera små äventyrare att upptäcka naturen och i längden också att ta hand om den. Det är en berättelse om de magiska upplevelser som friluftslivet kan ge både stora och små. Nu kan du vinna ett ex!
Min ute-pryl: Den bästa kaffepressen
Min ute-pryl: Den bästa kaffepressen
De flesta av oss har kära favoriter i ryggsäcken, en pryl som vi helst inte äventyrar utan. I denna lilla artikel-serie får du veta vad UTE-redaktionen inte lämnar hemma. Först ut är webbredaktör Emma V Larsson med kaffepressen som ger perfekt crema.
Det våras för pilgrimsleden
Det våras för pilgrimsleden
Pilgrimsvandring låter inte så trendigt – men det är det. Det märks i Santiago de Compostela såväl som i Selånger, där man rustat upp världens nordligaste pilgrimsled. Vad är det då som lockar 2000-talets pilgrimsvandrare? Utemagasinet söker svaret. Text: Emma V Larsson, Foto: Emma Mattsson
Aldrig mer skummande öl runt lägerelden
Aldrig mer skummande öl runt lägerelden
Längtat efter ryggan som säkrar oskummad öl runt lägerelden? Nu är den här. Lagom till sommaren lanserar Arboga Bryggeri i samarbete med den amerikanska tech-startupen Lightning Packs en öl-ryggsäck.
Krönika: "Eliten ses i Lyngen"
Krönika: "Eliten ses i Lyngen"
"Klimathotet är verkligt och akut – men lösningen tillåter inte hemlighetsmakeri, censur eller elitism. Det leder bara till misstro och folkligt förakt för just de individer, åsikter och åtgärder som påstås kunna rädda världen." Krönikören Gunnar Kugge Andersson skriver om Lyngen Think Tank – och varför han själv inte fick delta.
Kajakdejta i sommar
Kajakdejta i sommar
Sverige är ett av världens singeltätaste länder, och allra flest solokvistar lär finnas i Stockholm. Det vill kajakföretaget Point 65 och dejtingsajten Match ändra på.
Till minne av Angeliqa
Till minne av Angeliqa
Vi minns Angeliqa Mejstedt, som så tragiskt gick bort i slutet av mars. Genom Vandringsbloggen skapade hon en unik plattform i friluftsgemenskapen och lockade nya grupper att ge sig ut på stigarna. Angeliqa vägledde, inspirerade och berörde tiotusentals – under en period även som krönikör i Utemagasinet. Vi tar med oss hennes tankar om prestigelöst friluftsliv och hikefulness på kommande turer. I Utemagasinet #7/2017 pratade Angeliqa om sitt eget möte med friluftslivet; om att kliva av karriärstegen och bli vandrare på heltid; om att söka det stora i det lilla. Här kan du läsa porträttet igen. TEXT: KARIN WALLÉN, FOTO: SOFIE LANTTO

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent