Svenska fjällen

Säkerhetsmedvetandet sjunker bland fjällbesökare

Nästan nio av tio fjälldestinationer och fjällstationer uppger att besöksantalet har ökat under de senaste fem åren. Det visar en ny enkätundersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd. Sex av tio anger att besökarnas säkerhetsmedvetande har sjunkit under samma tid. Det vanligaste misstaget är att underskatta fjällvädrets snabba skiftningar.

Vemdalen fjällmaraton

25 kilometer och 900 höjdmeter – det låter som en lagom helgtur i fjällen. Eller några snabba och intensiva timmar, om man så vill. Utemagasinets reporter möter sig själv under Vemdalen Fjällmaraton.

hej hej, kebnekaise!

Att vara Kebnekaise är så mycket mer än att ståta med Sveriges högsta topp. Det är att vara en samlingspunkt för historier om äventyrliga människor, händelser och naturens hårda lagar. Utemagasinet knackar på för ett hemma-hos-reportage.

GRÖNA BANDET: Hela fjällkedjan på en sommar

Längs den svenska fjällkedjan, från Grövelsjön i Dalarna till Lapplands nordligaste spets Treriksröset, löper sträckan för Gröna Bandet. En 130-milautmaning som bygger karaktär och bjuder på ögongodis – allt
enligt testpiloterna Martin och Martin.

Einar 11 år – en van vandrare

11-åriga Einar från Uppsala och hans vandringskompis Agneta, 67, har gjort flera turer i Lappland och Jämtland. Bäst gillar han fjälluften, det goda vattnet – och att bara gå runt och filosofera.

Vandra i Sverige – STF lanserar nya signaturleder

2019 utsåg Svenska Turistföreningen (STF) 12 signaturleder i Sverige för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring. Nu är signaturlederna uppdaterade och STF lanserar fem helt nya leder

7 Stugturer i svenska fjäll

Omfamna vintern med turskidor på fötterna, termos i ryggsäcken och nästa stuga som hägrande delmål. Här listar vi sju favoritturer i svenska fjäll, från Rogen till Abisko.

Två skidåkare på tur.

Fler äventyr i Ramis

Ramundberget i Funäsfjällen har till den här vintern installerat ett nytt äventyrscenter, med särskilt fokus på att möta upp den ökade efterfrågan på toppturer.

Minskad nedskräpning på Kebnekaise

Trots ett ökat vandringsintresse har nedskräpningen på Kebnekaise minskat med hela 80 procent under sommaren 2021. I Storulvån har nedskräpningen minskat 25 procent jämfört med föregående år.