Svenska fjällen

Vandra i Sverige – STF lanserar nya signaturleder

2019 utsåg Svenska Turistföreningen (STF) 12 signaturleder i Sverige för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring. Nu är signaturlederna uppdaterade och STF lanserar fem helt nya leder

7 Stugturer i svenska fjäll

Omfamna vintern med turskidor på fötterna, termos i ryggsäcken och nästa stuga som hägrande delmål. Här listar vi sju favoritturer i svenska fjäll, från Rogen till Abisko.

Två skidåkare på tur.

Fler äventyr i Ramis

Ramundberget i Funäsfjällen har till den här vintern installerat ett nytt äventyrscenter, med särskilt fokus på att möta upp den ökade efterfrågan på toppturer.

Minskad nedskräpning på Kebnekaise

Trots ett ökat vandringsintresse har nedskräpningen på Kebnekaise minskat med hela 80 procent under sommaren 2021. I Storulvån har nedskräpningen minskat 25 procent jämfört med föregående år.

Boka en vinterkurs!

Vi friluftsnördar låter oss inte hejdas av novemberväder, men med det sagt så lämpar sig den kommande månaden extra bra för att planera och drömma om nästa äventyr. Kanske finns det kunskapsluckor att fylla, för att du och dina närmaste ska kunna njuta fullt ut av vinterns friluftsliv? Vi har snokat rätt på tre alternativ för den som vill haka på en grupp och lära sig nya saker i gnistrande vit natur.

Rekordlåg sydtopp

Kebnekaises sydtopp fortsätter att smälta. I augusti registrerades den som 2 094,6 meter över havet, vilket är den lägsta höjden sedan mätningarna startade på 1940-talet.

Vandra säkert i höstfjällen

Snabba väderförsämringar har lett till flera uppmärksammade fjällräddningar på senare tid. Därför gå nu polisen ut med råd till dig som planerar att vandra i fjällen i höst.

Ny svensk långvandring: Lapplandsleden

För knappt två år sedan kom nyheten att en ny långled skulle stakas ut i Västerbotten, bestående av både befintliga och nya stigar – och nu lackar det mot invigning. Lapplandsleden är en 19 mil lång vandrings- och skidled som sträcker sig från Vindelfjällen till Borgafjäll och utgör en efterlängtad förlängning av Kungsleden söderut. Passa på att bo i mysiga fjällstugor vid Arevattnet, Åtniken, Tjåkkele och Slipsiken – alla med natursköna och kulturhistoriskt intressanta lägen. Den formella invigningen sker under senhösten. Text: Cenneth Sparby

Fjällvandra med hund

Vandring och hundar är två heta trender – och bäst i kombination, tycker hundfysioterapeuten Maja Bohlin i Åre. Här bjuder hon på tio tips till dig som vill ta med hunden till fjällen. TEXT: MARIE KJELLNÄS, FOTO: ANETTE ANDERSSON