Ledare

Ledare: ”Smaka på naturen”

Chefredaktören Marie Kjellnäs skriver om friluftsaktiviteten som förenar oss alla, oavsett kunskap, ålder, kultur och ambitioner: ” Jag syftar förstås på att äta. Helst runt en lägereld, som Homo erectus föreslog redan för 1,5 miljoner år sedan.”

Chefredaktör Marie Kjellnäs står vid vattnet.

Ledare: ”Fjällspring, det är lätt”

Kanske är detta sommaren då Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs äntligen blir en fjällöpare: ” En sån där som inte bara snackar eller dagdrömmer om att springa på stugtur i västra Jämtland eller runda Mont Blanc i löparskor”.

Ledare: ”Alla ägg på en topp”

I nya Utemagasinet skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om att man inte ska skoja bort en tur på Sveriges högsta berg: ”Men att bestiga Kebnekaise är inte bara lyckorus och v-tecken, som det kan se ut på Instagram. Särskilt inte om toppglaciären är täckt av slask och din sistfödda struttar runt i gummistövlar.”

Ledare: ”Myggoljan tog priset”

Tegelstensromaner och jeans i ryggsäcken på en vandring? I den senaste ledaren skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om fjällturernas mest onödiga prylar.

Chefredaktör Marie Kjellnäs

Ledare: ”Här finns inte en käft!”

Chefredaktör Marie Kjellnäs skriver om jag-tror-jag-dånar-vyer över fjälltoppar och 129 999 selfie-turister som köar: ”Vi som får klåda gör bäst i att satsa på att bli friluftsoriginal, hellre än bleka kopior”.

Ledare: ”Tack för alla tips!”

Chefredaktör Marie Kjellnäs minns tiden då pensionärer matade svanar, spelade Canasta och drack kaffe på fat: ”Man visste liksom var man hade dem. Men den här Ingalillvarianten tycks ha en helt annan agenda – hon lever #utedrömmen varje dag och får oss medelålders att framstå som skärmögda losers.”

Ledare: ”Så här blir ditt 2022”

Noll irländare i shorts behöver fjällräddas i minusgrader, friluftslivet är den viktigaste frågan i höstens val – och alla som står i begrepp att sprätta ut snusen på stigen eller hiva ut tre halvätna Happy Meal genom sidorutan på Höga kusten-bron frågar först valfri människa i ullunderställ om detta är en rimlig handling. Det är bara några av de förhoppningar som chefredaktör Marie Kjellnäs har inför nästa år. Håller du med?

Ledare: ”Att ses gav blodad tand”

Ett nytt nummer av Utemagasinet har landat i brevlådor och i butikshyllor – och det är sprängfyllt med både kramar och konflikter. I ledaren skriver chefredaktör Marie om hur Utefest genomsyrades av lägereldar, gemenskap och kul aktiviteter. Men hon skriver också om friluftslivets konfliktzoner, till exempel diskussionen om vem som har rätt till våra stigar.

Ledare: ”Carpe diem och futurum”

Lyckas du omfamna nuet när du är ute på äventyr? Annars har Marie några knep du kan ta till. Läs chefredaktörens senaste ledare från sprillans nya numret av Utemagasinet – det finns i butik i dagarna!

Ledare: Det löser sig, eller?

I nya numret av Utemagasinet (i butik NU!) skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om sitt selektiva minne och förmåga att tänka att det mesta löser sig. Lägger du in en reservdag i vandringsplanen, bär du runt på extra gastub och låser cykeln? I det nya numret lär du dig att hoppas på det bästa men att förbereda dig för det värsta.